Upozorenja ozbiljno shvatiti, teroristički napadi u BiH su moguć

Upozorenja ozbiljno shvatiti, teroristički napadi u BiH su moguć

Stravični teroristički napad u Moskvi, za koji je odgovornost preuzela tzv. Islamska država, ponovo je aktuelizovao potencijalne bezbjednosne izazove i terorističku prijetnju u BiH.

Samo nekoliko dana prije napada na koncertnu dvoranu u glavnom gradu Rusije, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je, podsjećamo, izjavio da BiH predstavlja “najopasniji izvor terorizma u Evropi”.

Činjenično stanje

Komentarišući žestoke verbalne napade bošnjačkih političara i javnosti na ambasadora BiH pri UN u Ženevi, Bojana Vujića, koji je nešto ranije ustvrdio da u BiH postoji “izvor terorizma”, Dodik je poručio da je ambasador “samo iznio činjenično stanje”.

milorad dodik predsjednik rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Ne možemo zatvarati oči pred očiglednim prijetnjama i BiH konačno mora početi rješavati ovo pitanje – rekao je Dodik.

Da li u svjetlu dramatičnih događaja u Moskvi BiH zaista prijeti opasnost od terorističkih napada, pitali smo za mišljenje stručnjaka za bezbjednost Dževada Galijaševića. Prema njegovim riječima, takva opasnost je vrlo velika.

– Postoji velika opasnost od terorizma. Prijeteće poruke koje američki ambasador u BiH Majkl Marfi skoro svakodnevno šalje, zatim prijeteće poruke specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, kao i najava Stejt departmenta da očekuje lokalne međuetničke sukobe u BiH, govori nam o pravcima njihovog djelovanja – kaže Galijašević za Srpskainfo.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Između ostalog, on tvrdi, da je terorizam imao svoje uporište u djelovanju Alije Izetbegovića, njegovog političkog nasljeđa, “Islamske deklaracije”, kao i kroz djelovanje “Muslimanske braće” u bošnjačkim dijelovima Federacije BiH.

Radikalni islam i geopolitika

– To je je uvijek bilo geopolitički inspirisano i bilo je pod kontrolom američke i britanske tajne službe u Sarajevu. Upravo te prijetnje, koje dolaze iz ovih krugova, pokazuju da možemo očekivati napade i da Republika Srpska treba da preduzme odgovarajuće mjere jer dobija prijeteće poruke i upozorenja. Ovo što se desilo u Moskvi upravo ima taj kontekst radikalnog islama, koji jeste u funkciji geopolitike i organizovan je od strane američke obavještajne zajednice – tvrdi Galijašević.

Govoreći o terorističkom napadu u Moskvi, kao i tome da su osumnjičeni za stravični masakr islamisti iz Tadžikistana, Galijašević ističe da pripadnici tog naroda mnogo više žive u Avganistanu, nego u matičnoj zemlji.

– Tadžikistanaca ima 11 miliona u Avganistanu, dok ih je 5 miliona u samom Tadžikistanu. Kad pogledamo tu činjenicu, jasno je da su oni s američkom vojskom u Avganistanu bili jezgro borbe protiv talibana. Oni su druga po brojnosti etnička zajednica u Avganistanu – ističe Galijašević.

Što se tiče BiH, on navodi da u Federaciji i dalje postoji oko 100 vehabijskih naselja i komunate da je evidentirano 10.000 lica koja predstavljaju potencijalnu terorističku prijetnju.

– Kad vidimo i to da nijedna operacija presijecanja tokova finansiranja ili radikalne islamističke propagande ovdje nije izvršena, da je 500 ljudi otišlo na sirijsko ratište, onda znamo da je prijetnja po BiH vrlo ozbiljna i da upozorenja treba ozbiljno shvatiti. Treba se osloniti na MUP Republike Srpske, jer ne možete računati na centralne strukture u Sarajevu koje su pod kontrolom američke i britanske službe – tvrdi Galijašević.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This