24. mart kroz istoriju: Robert Koh otkrio bakteriju koja izaziva tuberkulozu

24. mart kroz istoriju: Robert Koh otkrio bakteriju koja izaziva tuberkulozu

Robert Koh (1843. – 1910.) je ljekar koji je otkrio bakteriju koja izaziva tuberkulozu i dobitnik je Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju.

Tokom istraživanja počeo je da koristi napredne tehnike za analizu bakterija, kao što je agar medijum za rast bakterija i Petrijeve šolje, zahvaljujući čemu je otkrio i bakteriju tuberkuloze Mycobacterium tuberculosis.

Otkriće je objavio na današnji dan, 24. marta 1882. godine, što je za to vrijeme bilo veliko – jer je tuberkuloza bila uzrok svake sedme smrti.

Zaslužan je i za otkriće bakterije koja izaziva koleru, istražujući u Egiptu i Indiji. Međutim, nije Koh bio taj koji je pronašao ovu bakteriju, nego Filipo Paćini, ali je njegovo otkriće palo u zaborav.

Koh je od 1885. godine počeo da radi kao profesor na Univerzitetu u Berlinu, kao i u univerzitetskoj bolnici Šarite. Do kraja života bavio se istraživanjem, a putovao je po dalekim zemljama kako bi istraživao malariju i različite tropske bolesti koje su vladale u tim zemljama.

Istraživao je zavisnost bakterijskih patogena i prenošenja raznih bolesti i ustanovio ono što danas staje u izreku „čistoća je pola zdravlja“. Kohova otkrića se smatraju temeljom moderne mikrobiologije, jer su omogućila značajno produžavanje životnog vijeka i poboljšanje zdravlja ljudi širom svijeta.

Robert Koh je bio hirurg u Francusko-pruskom ratu 1870. i 1871. Po završetku sukoba postavljen je za glavnog okružnog lekara Poznanja, koji je tada pripadao Njemačkoj. Tamo je počeo da se bavi biologijom bakterija. Elektronskih mikroskopa, naravno, nije bilo i bakterije su bili najsićušniji patogen koji je uopšte mogao da se vidi konvencionalnim mikroskopima. Koh je otkrio bakteriju antraksa i opisao kako se prenose njene spore. To je ujedno bio i njegov prvi veliki naučni rad, koji je objavljen 1876. godine.

To sve nije prošlo nezapaženo – Koh je pozvan u Berlin da vodi novoosnovanu bakteriološku laboratoriju i tamo mu je pošlo za rukom da izoluje bakteriju koja izaziva tuberkulozu. „Etiologija tuberkuloze“ bio je prvi rad u istoriji koji identifikuje neki mikroorganizam kao izazivača bolesti. Upravo za taj rad je njemački ljekar dobio Nobelovu nagradu za medicinu 1905. godine.

Koh je bio čovjek svog vremena, a to je bilo vrijeme pronalazaka i otkrića novih teritorija. Zato je i sam Koh često bio daleko od kuće – istraživao je koleru u Egiptu i Indiji, goveđu kugu, slinavku i šap u Rodeziji (današnjem Zimbabveu), a malariju u Italiji, Indoneziji i istočnoj Africi. Zato Koh važi za osnivača tropske medicine i mikrobiologije. Razvio je metode za izdvajanje bakterija koje ni savremena medicina nije prevazišla.

Ostali događaji na današnji dan

1603. – Kralj Džejms Prvi postao je prvi britanski monarh koji je istovremeno vladao u Škotskoj, Engleskoj i Irskoj;

1930. – Rođen Stiv MekKvin, američki glumac;

1946. – Umro Aleksandar Aleksandrovič Aljehin, ruski šahista i četvrti svjetski šampion u šahu, prvi koji je uspio da vrati titulu nakon poraza od Maksa Evea;

1976. – Argentinska predsjednica Izabel Peron je oteta i svrgnuta u državnom udaru;

1999. – Snage NATO počele vazdušne udare na Jugoslaviju. Vlada Jugoslavije proglasila ratno stanje;

2002. – Prvi put u 74-orogodišnjoj istoriji dodjele Oskara dvoje crnaca dobilo nagradu za najbolju mušku i žensku ulogu. Denzel Vošington je nagrađen za ulogu u filmu “Dan obuke”, a Hali Beri za film “Bal čudovišta”;

2016. – Umro Henrik Johanes Krojf, holandski fudbaler Ajaksa, Barselone, Fejenorda i fudbalski reprezentativac i trener. Trostruki je osvajač Zlatne lopte.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This