Ubio se osumnjičeni za nikoljdanski pokolj nad Srbima

Ubio se osumnjičeni za nikoljdanski pokolj nad Srbima

Bivši pripadnik Armije RBiH BiH Muris Hadžiahmetović, koji je u decembru bio uhapšen zbog sumnje da je počinio ratni zločin na Srbima, izvršio je samoubistvo u Goraždu.

Policija je tijelo Hadžiahmetovića pronašla sinoć u 22.45 časova u Ulici 22. maj u blizini kampa Moto-kluba “Goražde”, prenose federalni mediji.

Uviđaj su obavili pripadnici Sektora kriminalističke policije i mrtvozornik, koji su potvrdili identitet, a svi tragovi ukazuju da je riječ o samoubistvu počinjenom iz vatrenog oružja.

Hadžiahmetović je jedan od šestorice bivših pripadnika takozvane Armije RBiH iz Goražda koji su uhapšeni u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Goražda i Sarajeva 13. decembra.

Tužilac Vladimir Simović predložio je mjere zabrane za osumnjičene Rašida Sobu, Zakira Jamaka, Adema Fehrića, Šefku Glušca i Murisa Hadžiahmetovića, koje je prethodno pustio na slobodu bez ikakvih mjera zabrane.

Oni su osumnjičeni da su kao komandanti i pripadnici Višegradske brigade takozvane Armije BiH učestvovali u napadu na selo i činjenju ovog zločina, a iz Tužilaštvo navodi da su žrtve nakon zločina pronađene i identifikovane.

U predmetu je izvršena opsežna istraga Tužilaštva sa više partnerskih policijskih agencija i institucija, kao i prikupljanje velikog broja dokaza o počinjenom zločinu i izvršiocima.

U osvit zore na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, pripadnici Armije RBiH ušli su iz pravca Goražda desnom obalom Drine u zaleđe srpskih položaja i, paleći sve pred sobom, na kućnom pragu dok su se spremali da slome slavski kolač, masakrirali srpske žene, starce i djecu.

Ubijeno je 56 mještana, a mnogi od njih na jeziv način, odsijecanjem dijelova tijela. Među žrtvama bila je 21 žena i troje djece, koja su prethodnog dana sa roditeljima došla iz Foče da na selu dočekaju Svetog Nikolu.

Desetak zaselaka Gornje Jošanice u opštini Foča izbrisano je sa geografske karte, popaljene su, ne samo kuće, već i pomoćni objekti, uz nejač ubijana je i stoka, a gdje su to stigli, zločinci su čak posjekli i stabla voćaka.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This