Tužilaštvo BiH traži pritvor za uhapšene zbog lažnih diploma

Tužilaštvo BiH traži pritvor za uhapšene zbog lažnih diploma

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za pet uhapšenih osoba u akciji „Index“ te mjere zabrane za jednu osobu.

Mjera pritvora je predložena za Edinu Brutus, Damira Žugu, Elmu Brutus, Kaju Imširović i Hajriza Bećirovića.

Iz Tužilaštva BiH navode da je mjera pritvora u trajanju od 30 dana predložena zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike ili ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Kada je riječ o šestom uhapšenom, odnosno Mevludinu Jašareviću, predložene su mjere zabrane koje se, između ostalog, odnose na zabranu sastajanja sa svjedocima i zabrana prelaska državne granice.

Veliki broj zemalja

Osumnjičeni se terete da su, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, izdavali diplome Internacionalnog univerziteta u Goraždu (IUG) o visokom obrazovanju sa sva tri ciklusa studija većem broju osoba na području BiH, Italije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Libije, Turske i drugih zemalja.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičena Edina Brutus i drugi pripadnici grupe pronalazili osobe zainteresovane za sticanje diploma ili kupovinu istih, u potpuno nezakonitom procesu, bez odobrenja nadležnih organa u BiH, Švicarskoj Konfederaciji i Italiji, kao i organizovali navodnu nastavu na teritoriju Švicarske i Italije za studente iz Italije.

Nakon toga je pod nadzorom Brutus Edine vršeno retrokativno upisivanje podataka studenata u matične knjige, unošenje podataka o upisu na fakultet, lažnih podataka o položenim ispitima, krivotvorenje potpisa profesora, sačinjavanje studentskih dosjea kupaca diploma i stranih studenata.

Nakon toga su dekani i rektori potpisivali uvjerenja o diplomiranju i diplome o stečenom stepenu visokog obrazovanja, posebno svjesni da IUG nije imao dozvolu za rad izvan Bosanko-podrinjskog kantona Goražde, a za koje usluge odnosno diplome su u većini slučajeva naplaćivali novčane iznose u visini koje bi student inače morali platiti za zvanične troškove studiranja.

(BN) Foto: Tužilaštvo Bih

CATEGORIES
Share This