Pitanje za Vladu: Gdje ćete obezbijediti sredstva za likvidnost budžeta?

Pitanje za Vladu: Gdje ćete obezbijediti sredstva za likvidnost budžeta?

Svakako likvidnost budžeta je ugrožena i svi parametri pokazuju da bi do izvjesnih kašnjenja u isplatama i drugim budžetskim korisnicima moglo doći. Dobavljači se odavno ne isplaćuju redovno, a i poljoprivrednicima kasne isplate.

Na današnjoj pres konferenciji povodom aktuelne ekonomske situacije o Srpskoj predsjednica Narodnog fronta, Jelena Trivić, postavila je pitanje predsjedniku Vlade gdje planira da obezbijedi sredstva neophodna za održavanje likvidnosti budžeta, s obzirom na to da je Odlukom o dugoročnom zaduženju planirano zaduženje na inostranom tržištu od 810 miliona КM, a na domaćem oko 140 miliona.

Ona navodi da smo do sada vidjeli nekakve turneje zvaničnika po drugim zemljama, ali ne i konkretne poteze u tom pravcu.

U nemogućnosti da se, zbog političkih neprilika koje vladaju u Republici Srpskoj, Vlada izaće na strana tržišta kapitala i emituje obveznice, postavlja se pitanje po kojoj cijeni i uz koje druge uslove Vlada planira da obezbijedi nedostajućih 800 miliona КM i šta će od imovine biti zalog za ta sredstva.

Svakako likvidnost budžeta je ugrožena i svi parametri pokazuju da bi do izvjesnih kašnjenja u isplatama i drugim budžetskim korisnicima moglo doći. Dobavljači se odavno ne isplaćuju redovno, a i poljoprivrednicima kasne isplate.

Što se tiče javnog duga, i dalje smo dvostruko zaduženiji od Federacije BiH, jer naš dug iznosi 43,7% BDP, a u FBIH 22%“, izjavila je Trivićeva.

Trivićeva dodaje da se zvaničnici Srpske obično hvale nekim parametrima, te da nju zanima kako komentarišu činjenicu da su investicije u stalna sredstva na rekordno niskom nivou i iznose samo 15,7% od bruto domaćeg proizvoda. Ističe da je ovo katastrofalan podatak koji govori o lošoj strukturi privrede Srpske, jer sve ispod 20% BDP-a je jako loše i takva privreda ne može da generiše budući brži ekonomski rast.

Ona se osvrnula i na privredu Banja Luke, te ističe da je frapantan zvanični podatak da je pokrivenost uvoza izvozom za banjalučku privredu na nivou od 35%, i da je u poslednje tri godine u stalnom padu, dok je republički prosjek oko 75%.

Trivićeva kaže da nam upravo to govori da je u strukturi privrede Banje Luke izvozna baza na jako niskom nivou.

Trivićeva je izjavila da u svijetu danas skoro da ne postoji zemlja koja nema slobodnu ekonomsku zonu jer se na taj način privlače investitori i domaći i strani.

Navodi da su najpoznatiji primjeri uspješnog privrednog razvoja baziranog na podsticanju izvoza iz slobodnih ekonomskih zona su brzorastuće zemlje jugoistočne Azije, a nama najbliži primjer je Srbija u kojoj postoji 15 slobodnih zona.

Dodaje da se sa njih ostvaruje značajan procenat izvoza Srbije i da u okviru ovih zona posluje preko 250 multinacionalnih kompanija koja za sobom vežu i domaća preduzeća i tako podstiču i domaće privrednike, te da je u njima zaposleno i 45.000 radnika.

„Zato je naš prijedlog da Banja Luka mora da dobije slobodnu ekonomsku zonu. Procedura osnivanja ovih zona mora da potekne od lokalne zajednice, a dalja procedura ide prema Vladi Republike Srpske i Savjetu ministara. Кoristi od slobodnih ekonomskih zona su višestruke: jača se izvozna baza, podiže konkurentnost privrede, te se povećava zaposlenost u izvozno orjentisanim preduzećima“, ističe Trivićeva.

Jelena Trivić je optužila koalciju na BH nivou za nedonošenje izmjena izbornih pravila, i izjavila da svu odgovornost za to što ćemo u izbore ući sa starim zakonom koji omogućava krađu glasova snose SNSD i HDZ, kao što snose odgovornost i za eventualno nametanje ovog zakona, koje se po svemu sudeći neće ni desiti, saopšteno je iz NF.

(BN) Foto:

CATEGORIES
Share This