Nacrt zakona o sudovima skinut s dnevnog reda

Nacrt zakona o sudovima skinut s dnevnog reda

Savjet ministara Bosne i Hercegovine(BiH) na sjednici u utorak, 19. marta, nije razmatralo nacrt Zakona o sudu Bosne i Hercegovine, koji je jedan od prioriteta BiH za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom(EU), potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Evropska komisija u Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u EU tražila je usvajanje novog Zakona o sudovima kako bi se postigla veća pravna sigurnost, te poboljšalo funkcionisanje pravosuđa.

Nacrt zakona je prethodno trebao biti razmatran i na sjednici Savjeta ministara 12. marta, ali je skinut sa dnevnog reda, jer je, kako je tada potvrdila predsjedavajuća Borjana Krišto, ministar pravde tražio dodatnih pet do sedam dana za utvrđivanje konačnog teksta.

Nacrt Zakona o Sudovima BiH sačinjen je u skladu s Mišljenjem Venecijanske komisije.

Njime se uređuje kontinuitet postojanja Suda BiH i osnivanje Višeg suda Bosne i Hercegovine kao drugostepenog suda, navodi se u razlozima za donošenje.

Ovaj zakon, ukoliko prođe proceduru u Savjetu ministara, treba da bude usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH kako bi stupio na snagu.

Time bi bio ispunjen treći, od ukupno četiri prioriteta, koji bi Bosni i Hercegovini donijeli otvaranje pregovora o članstvu u EU, o čemu će se raspravljati u Briselu 21. i 22. marta.

(RSE) Foto: Vijesti.ba

CATEGORIES
Share This