“Nesporan ustavni osnov za donošenje Izbornog zakona“

“Nesporan ustavni osnov za donošenje Izbornog zakona“

Nakon sastanaka vladajuće koalicije u prostorijama Narodne skupštine, novinarima se obratio Nenad Stevandić, predsjednik Parlamenta. Tema sastanka je kreiranje Izbornog zakona Republike Srpske.

„Ustavni osnov je definisan da se ovaj zakon može donijeti. Nametanje zakona preko CIK-a nećemo dozvoliti. Danas smo pričali o radnoj verziji zakona koji ne krši Ustav“, kaže Stevandić.

Radovan Višković potpredsjednik SNSD-a kaže da postojeći Ustav dozvoljava da Republika Srpska uredi izborni proces na svojoj teritoriji, za predsjednika RS, Narodnu skupštinu, poslanike, načelnike i gradonačelnike itd.

„CIK može da radi oko parlamenta BiH. Ovo je radna verzija dokumenta o Izbornom zakonu, ovde smo ugradili i eventualne izmjene iz izbornog zakona BiH, a to je skeniranje i video nadzor kako bi izborni proces u RS bio održan kako treba. Ovim zakonom želimo da izbjegnemo da iko kaže da je pokraden i da nema špekulacija nikakvih“, tvrdi Višković

Srđan Todorović iz SP kaže da nije prihvatljivo nametanje Izbornog zakona i da će ovaj zakon spriječiti manipulacije u izborima i sve u skladu sa Ustavom, te da se to odnositi na sve nivoe vlasti u RS.

Nenad Nešić iz DNS kaže da ne žele nikakva nametanja jer zakone donose izabrani predstavnici a ne visoki predstavnici.

Republika Srpska, kako kaže, ima pravo na svoj izborni zakon i da provodi izbore na svojoj teritoriji.

(BN) Foto:BN

CATEGORIES
Share This