Optužnica protiv Lubure i sina biznismena iz BL

Optužnica protiv Lubure i sina biznismena iz BL

Nedeljko Lubura (47), bivši inspektor u MUP-u Srpske i Bojan Roguljić (42), sin banjalučkog biznismena Slavka Roguljića, optuženi su za zloupotrebu položaja odnosno krijumčarenje lica, saopšteno je iz Tuzilaštva BiH.

Optuženi se terete da su se krajem 2020. godine dogovorili da preko državne granice u BiH, neyakonito prevedu M.I. koji se nalazio u Sloveniji, a za kojeg su znali da je za njim raspisana Interpolova potjernica, na zahtjev agencija u Crnoj Gori, kao osumnjičenom za pokušaj ubistva.

“Optuženi su znali i da on ima krivotvorene lične dokumente BiH, na drugi identitet, ali su korištenjem policijskih kapaciteta i provjerama u IDDEA sistemu utvrdili da je ta putna isprava proglašena nevažećom”, navode u Tužilaštvu BiH.

Nakon što je, kako se dodaje, optuženi Roguljić korištenjem SKY ECC aplikacije za zaštićenu komunikaciju, obavijestio M.I. o tome, kao i vršio dalju komunikaciju o mjestu i vremenu sastanka u Sloveniji, optuženi Lubura je zloupotrijebio svoj položaj u MUP-u Republike Srpske, te koristio službeno vozilo sa svjetlosnom signalizacijom.

“Vozilom su optuženi otišli na područje Slovenije, preuzeli potraživano lice, te ga na taj način nezakonito i bez graničnih kontrola prevezli na područje Bosne i Hercegovine”, navode u Tužilaštvu BiH.

Optuženi Lubura tereti se da za krijumčarenje lica i zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja a optuženi Roguljić za krijumčarenje lica.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(BN) Foto: F.Z./N1

CATEGORIES
Share This