UN optužile Izrael za „sistematske napade“ na bolnice

UN optužile Izrael za „sistematske napade“ na bolnice

– Ujedinjene nacije su optužile Izrael za „sistematske napade“ na bolnice, dok je britanska dobrotvorna organizacija Medical Aid for Palestinians osudila ubistvo 500 zdravstvenih radnika od početka rata u Pojasu Gaze, preneli su danas mediji.

„Ova ubistva su se dogodila u kontekstu sistematskih napada na bolnice i druge medicinske ustanove uz kršenje ratnih zakona“, saopštila je u utorak kancelarija Visokog komesara UN za ljudska prava, prenosi portal Politiko.

Britanska dobrotvorna organizacija Medical Aid for Palestinians saopštila je da je od početka izraelske vojne ofanzive u oktobru 2023. godine, 500 zdravstvenih radnika je ubijeno u Pojasu Gaze.

„To znači da je prosečno dvoje zdravstvenih radnika ubijano svakoga dana, pri čemu jedan na svakih 40 zdravstvenih radnika, odnosno 2,5 odsto, više nije živ“, saopštila je danas britanska organizacija Medical Aid for Palestinians.

U Pojasu Gaze je od oktobra 2023. godine ubijeno više zdravstvenih radnika od ukupnog broja poginulih u svim sukobima širom sveta u 2021. i 2022. godini zajedno“, navodi se u saopštenju Medical Aid for Palestinians.

Napadi na bolnice se smatraju ratnim zločinom prema Međunarodnom krivičnom sudu, ali bolnice mogu izgubiti svoj zaštićeni status u okviru međunarodnog prava ako se koriste u vojne svrhe.

Nakon napada Hamasa na jug Izraela u kojem je ubijeno više od 1.000 ljudi, Izrael je uzvratio vojnom kampanjom na Pojas Gaze u kojoj je do sada poginulo više do 37.000 ljudi.

Izrael već mesecima ima nesuglasice sa UN, posebno zbog toga što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u oktobru optužio Izrael za „56 godina okupacije“.

Izrael je u januaru ove godine zahtevao smenu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

(Tanjug) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This