Znate li za pravilo 50/30/20: Spasite finansije raspoređujući novac na potrebe, želje i štednju

Znate li za pravilo 50/30/20: Spasite finansije raspoređujući novac na potrebe, želje i štednju

Dobar način za upravljanje svojim finansijama je pravilo 50/30/20.

Ideja je podijeliti svoj prihod u tri kategorije, trošeći 50% na potrebe, 30% na želje i 20% na štednju.

Vaše potrepštine obično su vaši životni troškovi i trebalo bi da čine 50% vašeg prihoda nakon oporezivanja. Potrebe su stvari koje vam trebaju, a nisu stvar izbora, prenosi Poslovni dnevnik.

Primjeri potreba uključuju komunalije, namirnice, zdravstvena njega, otplata studentskog kredita, najam ili hipoteka, troškovi prevoza, plaćanje kreditnom karticom i drugim dugovima, briga o djeci, osiguranje.

Vaše želje su stvari koje biste željeli da imate, ali nisu neophodne za preživljavanje. Oni se razlikuju od stvari za koje štedite, poput kuće ili odmora (to su vaši dugoročni ciljevi štednje i uključeni su u odjeljak “štednja” vašeg budžeta).

Primjeri želja uključuju ručak napolju, spa tretmani, dizajnerska odjeća, članstvo u klubu ili teretani, ulaznice za sportske događaje, pretplate na TV usluge.

Prema pravilu 50/30/20, preostalih 20% vašeg prihoda trebalo bi ići prema vašoj štednji, koja se koristi za veće dugoročne ciljeve. Možete štedjeti za stvari koje želite ili su vam potrebne, a možete koristiti i više od jednog štednog računa.

Primeri ciljeva štednje uključuju odmor, novi automobil, kapara za kuću, doprinos na investicioni ili penzioni račun.

Pravilo 50/30/20 za neke može biti dobra metoda budžeta, ali možda neće funkcionisati za sve vaše mjesečne troškove. U zavisnosti od vašeg prihoda i mjesta gde živite, izdvajanje 50% vašeg prihoda za vaše potrebe možda neće biti dovoljno. Na primjer, ako živite u području s visokim troškovima, možda ćete morati potrošiti veliki dio svog prihoda na stanovanje, što otežava održavanje vaših potreba ispod 50%. Dakle, možda ćete morati prilagoditi postotke kako bi odgovarali vašoj situaciji.

Kategorije takođe mogu, ali i ne moraju da rade za vas. Možda će vam biti lakše da pratite tri kategorije umjesto da kategorizujete svaki pojedinačni trošak.

Agencije

CATEGORIES
Share This