„Wundervaffen“ strip majstora iz Banjaluke

„Wundervaffen“ strip majstora iz Banjaluke

Banjalučanin Milorad Vicanović Maza nacrtao je strip “Wunderwaffen” po scenariju Olivera Rejnoa, a prva tri albuma objavila je izdavačka kuća “Deveta dimenzija” iz Republike Srpske.

Nedavno su strip autori vezani za ovu izdavačku kuću bili u posjeti Beogradu, a na skupu je govorio istaknuti teoretičar medija i istoričar strip kulture Zoran S. Stefanović.

U svom izlaganju Stefanović je kazao da su strip autori iz Republike Srpske velesila ove ponekad potcijenjene umjetnosti. Pomenuti Vicanović je jedan od onih autora sa naših prostora koji se proslavio i u Francuskoj, poput Enkija Bilala, Igora Kordeja ili Zorana Janjetova.

Serijal “Wunderwaffen” ili “Čudnovato oružje” bavi se specijalnim ratnim letjelicama koje su projektovali esesovci za vrijeme Drugog svjetskog rata. Priča o neobičnim letjelicama, koje su ponekad ličile na prave “leteće tanjire”, velika je i opsesivna tema pop kulture posljednjih 30 godina.

U epizodi “Duh Antarktika” Vicanović crta priču koja se bazira na još jednom značajnom nacističkom mitu, a to je Baza 211 na Antarktiku, u koju su se poslije poraza od savezničke armije povukli Firerovi vojnici. Prema nekim izvorima, u tu bazu na Antarktiku prevezen je podmornicom i sam Adolf Hitler, direktno iz Argentine, koja mu je bila prva stanica poslije bjekstva iz Berlina. Baza 211 bila je napravljena 1945. godine usred snijega i leda, nepristupačnog ledenog kontinenta. Hitlerovi saradnici i naučnici smatrali su da bi iz te baze mogli da stabilizuju Treći Rajh, te da ponovo okupiraju izgubljenu Evropu.

Slavna operacija “Visoki skok”, kojom je rukovodio iskusni vojni pilot i moreplovac admiral Berd, završila se neslavno po saveznike 1947. godine.  Berd je u svom dnevniku zapisao da se njegova vojska od preko 4.000 ljudi, sa nekoliko velikih ratnih brodova sukobila sa vanzemaljskim letjelicama na južnom polu, koje su ih gotovo uništile. Berd je brže bolje pobjegao s Antarktika. Tvrdio je da “čudnovato oružje”, letjelice slične NLO, izleću iz tunela u ledu i da ih bombarduju zracima smrti, te da lete brzinom koja nikada prije nije viđena.

Američka vlada je, po povratku Berda uz SAD, smjestila pogubljenog admirala u ustanovu za mentalno zdravlje, u kojoj je i umro.

Priča o nacističkom “čudnovatom oružju” prestala je kada je navodno na Antarktik bačena atomska bomba, po naredbi predsjednika Ajzenhauera.

Famozne nacističke borbene letjelice mogle su da uzleću i vertikalno. No, Amerikanci su kompletno uništili sve njihove ratne mašine, a većinu naučnika koji su ih konstruisali prevezli su u SAD. Vicanovićev strip tako podsjeća na ovu famoznu misterioznu priču sa Longitude Nula, kojoj je Alfredo Kasteli posvetio dvije epizode Marti Misterije.

CATEGORIES
Share This