Vještačka inteligencija pronalazi organe za transplantaciju?

Vještačka inteligencija pronalazi organe za transplantaciju?

 

Stručnjaci su osigurali više od milion funti od britanskog Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja (NIHR) za projekat koji koristi vještačku inteligenciju da bi se povećao broj organa dostupnih za transplantaciju.

Naime, hirurzi trenuto moraju pregledati i vizualno procijeniti jesu li ljudski organi dovoljno kvalitetni za transplantaciju. Nova metoda koristi vještačku inteligenciju i njeno pamćenje koje sadrži desetine hiljada slika organa da bi izdvojila one as najvećim izgledima za uspješno presađivanje.

Grupa koja stoji iza tehnologije, poznatije kao OrQA, Organ Quality Assessment (procena kvaliteta organa), objavila je kako bi to moglo da znači da će svake godine u Velikoj Britaniji 200 dodatnih pacijenata moći da dobije nove bubrege, a još stotinu i novu jetru.

– Čim organ postane dostupan vizualno ga procenjuje hirurški tim, što znači da se organi ne smatraju uvijek prikladnima za transplantaciju – rekao je profesor Hasan Ugail, direktor centra za vizuilno računarstvo Univerziiteta Bradford, čiji se tim bavi slikovnom analizom.

– Upravo razvijamo sofisticirani algoritam za strojno učenje koji će se uvježbavati uz pomoć hiljada slika ljudskih organa. Na taj način će procena izdvojenih slika organa za transplantaciju postati učinkovitija nego kad bi se obavljala vizualno. To će u finalu značiti da će hirurg moći da izradi sliku doniranog organa, da je učita u OrQA-u i odmah sazna kako da ga najbolje iskoristi – rekao je.

Ključan dio OrQA-e će biti traženje oštećenja i prethodnih bolesti. Kolin Vilson, transplantacijski hirurg, rekao je da hirurzi dosad nisu imali nikakvu pomoć u pogledu odabira organa.

– Ovo je zaista važan korak za profesionalce i pacijente. Softver koji smo razvili ocjenjuje kvalitet organa i nastoji da pomogne hirurzima da procjene da li je organ dovoljno zdrav za presađivanje – zaključio je Vilson.

tportal

CATEGORIES
Share This