Ukoliko primjetite ove znakove moglo bi doći do eksplozije

Ukoliko primjetite ove znakove moglo bi doći do eksplozije

Eksplozije bojlera su vrlo rijetke, ali ako se dogode mogu napraviti veliku štetu te povrijediti i i usmrtiti osobe koje se u tom trenutku u blizini. Stoga je vrlo važno redovno održavanje, a to se posebno odnosi ako imate stariji bojler u svom domaćinstvu.

Do eksplozije može doći ako su temperature i pritisak u bojleru visoke ili ako plin popusti. Kako biste na vrijeme reagovali i spriječili moguću katastrofu, najbolje je da obratite pažnju na neke od ovih znakova. Nemojte ništa samostalno popravljati već pozovite stručnjaka.

Propuštanje vode kod ventila za smanjenje pritiska i temperature

T&P ventil (temperaturni ventil) služi za regulaciju temperature i pritiska u bojleru, a ako primijetite da kod ovog ventila curi voda, to najvjerovatnije znači da on ne može podnijeti pritisak koji se stvara unutar bojlera.

Uvijek otvoren T&P ventil

Ako je vaš bojler ispravan, T&P ventil se otvara kada pritisak dostigne određen nivo. Ovaj ventil se također otvara i kada voda dostigne određenu temperaturu. Na taj način dopušta hladnoj vodi da se miješa s vrućom vodom kako bi smanjili zagrijavanje. Međutim, ako je uvijek otvoren to bi moglo uzrokovati eksploziju.

Smeđa voda

Smeđa voda jedan je od znakova koje ćete najprije prepoznati, a njeno prisustvo pokazuje da imate višak taloga u bojleru. Također, to može biti znak da su prisutne i zahrđale cijevi, ali svakako sve je to znak upozorenja da će ubrzo doći do kvara.

Miris pokvarenih jaja

Miris pokvarenih jaja koji se osjeti u blizini vašeg bojlera također je jedan od jednostavnijih znakova koje ćete uočiti. Ovaj miris ukazuje da hitno morate riješiti kvar jer uglavnom ukazuje na curenje plina. Kontrolna lampica bojlera može zapaliti plin što može dovesti do teške eksplozije i požara, piše Klix.

Pucketanje

Možda ne obraćate pažnju, ali zvuk vašeg bojlera može otkriti da li je on ispravan. Ukoliko se bojler ne održava redovno, stvaraju se talog i sediment. Zbog njih grijači ne mogu učinkovito zagrijati vodu, a do pucketanja dolazi kada voda ispod taloga vrije.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This