„Završiće kao i sve druge pobune u SNSD“ Hoće li biti referenduma o opozivu Stanivukovića

„Završiće kao i sve druge pobune u SNSD“ Hoće li biti referenduma o opozivu Stanivukovića

Nakon što mu je Milorad Dodik poručio da je referendum o opozivu politički opasna stvar, Vlado Đajić, gotovo uvrijeđeno, uzvratio je riječima: „O tome da li treba smijeniti Stanivukovića govori činjenica da on spas ne traži kod samih građana, već u vrhu SNSD“.

Ovo je crtica iz političkog života Banjaluke u kojoj se oslikava ono što gledamo mjesecima: sa sigurnošću se ne zna ko je s kim, a ko protiv koga.

Istina, predsjednik Gradskog odbora SNSD Vlado Đajić odavno je otvoreno protiv gradonačelnika Draška Stanivukovića (PDP). Vrhunac je juče započeto prikupljanje potpisa podrške građana s navodnim ciljem raspisivanja referenduma o opozivu gradonačelnika.

Veliki ulog u političkoj igri

Međutim, jasno je da Đajić u taj posao ne može bez Dodikove dozvole, a ona još nije donesena. Ako je suditi prema jučerašnjim Dodikovim riječima, neće ni biti, jer se već jednom opekao o procjene svojih ljudi na lokalnu kada je do nogu poražen u Bijeljini, u pokušaju da opozove SDS-ovog Ljubišu Petrovića.

Ono što Đajića vjerovatno ne zanima, a Dodik zna, to je da bi neuspjeh referenduma u Banjaluci značio definitivni kraj nadanjima SNSD da će se vratiti kao politička velesila u najvećem gradu Srpske. U odnosu na to, priče o simbiozi sa Stanivukovićem (koje ga sabotiraju u njegovom biračkom tijelu), dok paralelno traže nekog u partiji ko bi mogao da mu izađe na crtu (ako ne bude drugog načina da ga dobiju), za SNSD izgleda kao mnogo manje opasna opcija. U kombinaciji sa skupštinskom većinom u gradu, čak djeluje odlično.

Ako se nešto debelo ne promijeni nakon najavljenog sastanka Gradskog odbora SNSD sa rukovodstvom partije, Đajiću će od svega ostati samo gomila listova građanske peticije protiv Stanivukovića. Jer, dobro upućeni tvrde da, bez Dodikovog miga, bar tri odbornika SNSD neće u Skupštini grada glasati za pokretanje opoziva Stanivukovića. A tek koalicioni partneri…

Ko s kim i za koga

Novinar Goran Dakić smatra da u ovakvom odnosu stvari svi rade jedino – za Dodika.

Goran Dakić o NF
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– U pravu je Aleksandra Pandurević kada kaže da u ovoj nejednačini nikome ništa nije jasno. Ovo izgleda kao nejednačina koja nema rješenje. Dakle: Jelena Trivić je protiv Borenovića i Stanivukovića, Momčilo Antonić je protiv Vlade Đajića, Đajić je protiv Draška, a onda je opet Antonić protiv Jelene Trivić zato što ona nije protiv Stanivukovića. Dodik kaže da je referendum opasna stvar, Đajić ističe kako ima Dodikovu podršku. Dodik ne smije izgubiti još jedan opoziv, Đajiću bi ovo bio “prvi poljubac”. Lud, zbunjen i normalan su trećerazredni vic u odnosu na ono što se dešava u Banjaluci. Izgleda kao da svi rade zapravo za Stanivukovića, ali svi dobro znamo da svi uvijek rade za Dodika, htjeli to ili ne, pa saberite dva i dva – komentariše Dakić za Srpskainfo.

Ko bi mogao izvući najveću korist

Politička analitičarka Tanja Topić ubijeđena je da će se ova situacija završiti kao i sve dosadašnje „pobune“ unutar SNSD.

– Mislim na inicijativu takođe Gradskog odbora Banjaluke i Vlade Đajića da se smijeni generalni sekretar SNSD Luka Petrović. Taj njegov politički izlet Dodik je okarakterisao riječima da je on živopisan politički lik koji daje živopisne izjave. Zatim smo imali drugu vrstu pobune iz Istočnog Sarajeva zbog ministarskog mjesta u Savjetu ministara BiH. I to je završeno postizanjem mira u kući, a njega donosi jedan čovjek. Vjerujem da će i najnoviji slučaj biti obrazložen riječima da ovo nije politički trenutak da se iscrpljuje politička energija na jedan opoziv za koji se ne zna kako će završiti, zato što RS u ovom trenutku ima puno važnijih političkih tema – prognozira Topićeva.

Milorad Dodik i Draško Stanivuković
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prema njenim riječima, ono što se, kao nuspojava može nametnuti jeste pitanje koliku štetu će imati aktuelni gradonačelnik zbog stavova predsjednika SNSD.

– Jer će se između redova taj rukopis čitati kao potvrda simbiozi o kojoj se šuška godinu dana. Mislim da neko četvrto lice koje ćuti i iz prikrajka posmatra taj politički troboj može izvući najviše koristi iz ove situacije – kaže Topićeva za Srpskainfo.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This