Stara narodna vjerovanja za orah: Biljka koju ne treba da sadite u dvorištu

Stara narodna vjerovanja za orah: Biljka koju ne treba da sadite u dvorištu

Postoje različita sujeverja u kulturama širom svijeta o tome kako neke biljke označavaju sreću i radost, a druge sve donose bijedu i nesreću.

Na našim područjima još od davnih vremena za jednu biljku postoji snažno uvjerenje da donosi nesreću i težak period pa je zato bolje ne posaditi je u dvorištu.

Reč je o – orahu. Drvo oraha je često korišćeni simbol u različitim kulturama i religijskim tradicijama. Povezuje se s tamnim ili negativnim aspektima, što može da doprinese uvjerenju da donosi nesreću.

Vjeruje se da orah donosi nesreću i loše vijesti vezane za život. Često je povezan s motivom smrti pa je iz toga razloga bolje ne posaditi ga u dvorištu što su ranije ljudi često radili – naime, drvo oraha donosi plodove i hladovinu za kojom svi tragamo tokom ljetnjih, sunčanih dana.

Naravno, vjerovanje da orah donosi nesreću vjerovatno je povezano s realnom opasnošću. Orasi su tvrdi i teški plodovi koji mogu pasti s visine s drveća i povrijedili osobu ili oštetiti imovinu. Možda su takvi incidenti u prošlosti doveli do uvjerenja da orah zaista donosi nesreću, prenosi Sensa.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This