Meksičke vlasti izručile sina El Čapa u SAD: Osumnjičen da je sa sa bratom vodio kartel koji je osnovao njegov otac

Meksičke vlasti izručile sina El Čapa u SAD: Osumnjičen da je sa sa bratom vodio kartel koji je osnovao njegov otac

Meksičke vlasti izručile su Sjedinjenim Američkim Državama Ovidija Guzmana, sina meksičkog narko bosa Hoakina El Čapa Guzmana, koji se tereti za trgovinu drogom, saopštio je američki državni tužilac Merik Garland.

Ovidio Guzman je osumnjičen da je, zajedno sa svojim bratom, vodio moćni narko kartel Sinaloa koji je osnovao njegov otac, prenosi BBC.

On je takođe optužen da je naručio ubistvo pjevača koji je odbio da nastupi na njegovom vjenčanju, a uhapšen je u januaru u sjevernoj meksičkoj državi Sinaloa i od tada je u pritvoru.

– Borba protiv kartela je podrazumijevala nevjerovatnu hrabrost organa za sprovođenje zakona SAD i meksičkih pripadnika policije i vojnih službi, od kojih su mnogi dali svoje živote u potrazi za pravdom – naveo je američki tužilac Garland u saopštenju povodom ekstradicije .

Garland je zahvalio meksičkoj vladi na pomoći u dovođenju Ovidija Guzmana u SAD.

Njegovo izručenje dolazi nekoliko dana nakon što je Ema Koronel, supruga zatvorenog meksičkog narko bosa Hoakina “El Čapa” Guzmana, puštena je iz zatvora u SAD.

Ona je priznala krivicu za trgovinu drogom i osuđena je na tri godine zatvora u novembru 2021. godine, ali je prevremeno puštena na slobodu, prenio je BBC. Njen muž služi doživotnu kaznu u zatvoru u SAD sa maksimalnim obezbijeđenjem.

Ema Koronel,
FOTO: PETER FOLEY/EPA

Ovidio Guzman je jedno od četvoro djece koje je El Čapo imao tokom veze sa Griseldom Lopez 1980-ih i 1990-ih. Najstariji od njih, Edgar, ubijen je u obračunu bandi 2008. godine.

El Čapo takođe ima drugu djecu iz svog prethodnog braka i iz kasnije veze sa Emom Koronel.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This