Šta se desilo sa ljudima koji su otvorili Tutankamonovu grobnicu?

Šta se desilo sa ljudima koji su otvorili Tutankamonovu grobnicu?

 

Tutankamonova grobnica je otkrivena 1922.godina, a lord Karnarvon, koji je finansirao istraživanja Hauarda Kartera, umro je ubrzo nakon otvaranja grobnice. Njega je, naime, ujeo komarac, a lord je ujed posjekao prilikom brijanja, usljed čega se rana inficirala. Nije dugo trebalo da se proširi priča o Tutankamonovoj kletvi, piše Nacionalna geografija.

Foto: Agencije

Nakon Karnavona, kao žrtve Tutankamonove kletve pominjani su i Džordž Džej Guld I, koji je nakon posjete grobnici dobio groznicu i preminuo, egipatski princ kojeg je poslije obilaska grobnice upucala supruga, Karnavonov polubrat koji je umro od sepse nakon operacije, itd. Štaviše, na ovom spisku je i Hauard Karter – iako je istraživač umro 16 godina nakon otvaranja grobnice.

Dženifer Vagner, egiptolog Univerziteta u Filadelfiji, kaže da se u svakoj drevnoj egipatskoj grobnici nalaze insekti, buđ i bakterije koje su se taložile i po hiljadu godina.

Nedavna laboratorijska istraživanja pokazuju da su neke stare mumije zaista nosile i buđ, uključujući i dve opasne vrste – Aspergilus niger i Aspergilus flavus, koje su mogle da izazovu reakcije kao što su zgrušavanje, ali i krvarenje u plućima. Ovakvi toksini su bili smrtonosni za ljude slabijeg imuniteta.

Foto: Agencije

Neke grobnice su moge biti pokrivene drugim bakterijama, koje takođe napadaju pluća.

Naučnici su primetili i amonijak, formaldehid i vodonik-sulfid. U velikim količinama, ovi gasovi mogu da izazovu izritaciju očiju i nosa i simptome upale pluća, a u nekim ekstremim slučajevima zabilježeno je da su ove susptance izazvale i smrt.

Međutim, stručnjaci koji su istraživali smrt lorda Karnarvona vjeruju da toksini nisu jedini uzrok njegove smrti. Stari Kanarvon je bio hronično oboleo i prije nego što je zakoračio u Tuntankamonovu grobnicu. Da se izložio nekim smrtonosnim bakterijama i gasovima koji vrebaju iz grobnice, Karnarvon bi umro mnogo brže nego što zaista jeste.

De Volf Miler, profesor epidemologije Univerziteta na Havajima, ističe da je lord Karnarvon vjerovatno bio bezbjedniji u grobnici nego izvan nje. Međutim, iako on sumnja u poreklo bakterija u grobnicama, jedno je sigurno – i danas, uz veoma naprednu tehnologiju, otvaranje grobnica predstavlja rizik jer uvijek postoji mogućnost da arheolog udahne neku bakteriju. Ipak, vjerovatnoća da to dovede do smrti je veoma niska.

Agencije

CATEGORIES
Share This