Pred njim je čak 1.600 kilometara, a cilj samo jedan: Sunce prži, vjetrovi šibaju, kolege na infuziji, a Marko trči gurajući dječja kolica kroz surovu pustinju Maroka

Pred njim je čak 1.600 kilometara, a cilj samo jedan: Sunce prži, vjetrovi šibaju, kolege na infuziji, a Marko trči gurajući dječja kolica kroz surovu pustinju Maroka

Marko Nikolić (36) iz Vranja, master profesor sporta i fizičkog vaspitanja i fitnes menadžer, koji je krenuo na humanitarni maraton dug 1.600 kilometara u Maroku kako bi pomogao teško oboljelom petogodišnjem dječaku iz Niša Maksimu Milenkoviću da sakupi novac za liječenje, primoran je da nastavi sam kroz pustinju.

Marko mora sam da nastavi humanu misiju jer su oba člana njegovog tima Marko Perović i Dušan Crnobrnja završila na infuziji.

Budući da su Markove stvari oni nosili na biciklima, Marko je našao način kako da sa šatorom i najpotrebnijom opremom nastavi put. Kupio je dječja kolica koja gura dok trči i trčeći hoda putem kroz pješčano bespuće.

– Drugari danas ću trčati 25 kilometara i hodati 55 kilometara. To će biti ukupno 80 kilometara za danas i totalno oko 425 kilometara do sada. Krenuo sam u pet ujutru. Do odredišta ću stići veoma kasno uveče. Moram da stignem jer ne postoji druga opcija – na 82 kilometra od grada Boujdour je neka pumpa gdje moram uzeti vodu i hranu. Spavaću u šatoru. Čeka me veoma težak dan. Odmorio sam dva dana tako da imam snage. Ne želim da zaglavim negdje usred pustinje. Da mi je neko ovo pričao ne bih mu vjerovao – raportirao je Marko iz pustinje.

On kaže da je bio primoran da nastavi trku sam, dok se biciklisti Marko i Dule ne oporave.

– Pridružiće mi se nadam se što prije, jer je ovo veoma teško i naporno. Nisam imao drugu opciju, morao sam da kupim “ferari”. Ovo će me iskidati danas… Hvala na podršci svima. Smršao sam dosta i tek ću. Ovaj moj “ferari” ide kao lud. nema nazad. Šaljite 61 na 3800 za Maksima – poručio je Marko uz video na kojem se vidi kako trči i hoda sa kolicima kroz pustinju.

Marko Nikolić
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Marko koji već pet godina živi i radi u Kuvajtu krenuo je 27. novembra iz grada Dahla u humanitarnu misiju koju je nazvao “Maraton za život” kako bi pretrčao 1.600 kilometara i poslije dvadesetak dana trčanja stigao u jedan od najpoznatijih gradova u Maroku – Kazablanku.

U pustinji su ih dočekali veoma surovi uslovi – jak vjetar i sunce koje prži po cijeli dan. Spavali su u šatorima, ustajali u četiri ujutru i polazili na put. Dnevne temperature su išle do 30 stepeni a noću padaju na između tri i pet stepeni Celzijusa. Marko je na početku povrijedio nogu, pa je zaradio otok, koji mu polako prolazi, a najveći problem su mu za sada žuljevi koje je zaradio trčeći dnevno po 60 kilometara. Dvojica njegovih prijatelja su zbog iscrpljenosti završila na infuziji.

Maksim Milenković (5) iz Niša ima rijetku mutaciju gena i jedini je u Srbiji sa tom bolešću. Od kada je Marko pokrenuo akciju, za Maksima je prikupljeno oko 40.000 evra, koliko je još potrebno da bi mogao da ode na posebnu gensku terapiju koja se pravi specijalno za njega i koja mu znači život, piše Blic.

Zbog Vranjanki se popeo na Kilimandžaro

Posle četvorodnevnog uspona Marko Nikolić je 7.juna 2023.godine osvojio Uhuru Peak (5.895 metara), najviši vrh Kilimandžara. Marko je u uspon na “krov Afrike” krenuo kako bi pomogao Vranjankama Adrijani Simeonovoj, Nadici Stošić i Snežani Stanković da sakupe novac za liječenje. Njegov podvig je utoliko veći jer je uspio da se na najvišu kotu Afrike popne sa rancem teškim 23 kilograma.

Za Teodoru trčao 1.000 kilometara

Prije pet godina, u avgustu 2018.godine Marko Nikolić je izveo svoju prvu humanitarnu akciju. On je tada pretrčao 1.000 kilometara od Niša, gdje je živio, do Atine u Grčkoj. To je učinio kako bi skrenuo pažnju javnosti i apelovao na sve ljude dobre volje da pomognu u sakupljanju 50.000 evra za liječenje tada jednogodišnje Teodore Cvetanović iz Aleksinca.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This