Paljenje crvenog alarma: Ko naoružava migrante u BiH i koje su njihove namjere!?

Paljenje crvenog alarma: Ko naoružava migrante u BiH i koje su njihove namjere!?

Prema trenutnim obavještajnim informacijama bezbjednosnih službi u BiH, oružje koje je pronađeno u petak kod uhapšenih i privedenih Avganistanaca, otkrivenih na području Donjeg Svilaja kod Odžaka, trebalo je najvjerovatnije da posluži za njihov obračun sa drugim migrantima.

Tvrdi ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić, otkrivajući kako je u ovoj akciji Granične policije i SIPA, prilikom koje su otkrivena dva improvizovana kampa i određena količina oružja, sprovedena u saradnji sa policijom Srbije i njenim obavještajnim službama.

Podsjetimo, Granična policija i SIPA u petak su na području Donjeg Svilaja u opštini Odžak, u neposrednoj blizini granice sa Hrvatskom, u zoni graničnog pojasa zatekli veći broj migranata u dva improvizovana kampa, a u kojima je otkrivena i određena količina vatrenog oružja i municije.

Ono je, kako je saopšteno, pronađeno kod 12 migranata iz Avganistana, koji su nakon toga stavljeni pod nadzor nadležnih institucija, radi utvrđivanja svih okolnosti. Nešić ističe da će domaće nadležne službe pokušati proširiti ovu istragu, kako bi se pronašlo i dodatno oružje koje migranti najvjerovatnije i dalje imaju u posjedu.

– I ovaj posljednji slučaj samo potvrđuje priču koju niko do sada nije ozbiljno shvatao, da postoje ozbiljni bezbjednosni izazovi od ilegalnih migracija, jer ne znamo ko nam sve ulazi u zemlju i sa kojim namjerama – poručio je Nešić.

Bezbjednosni problem

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu iz Banjaluke Slobodan Župljanin kaže kako bi sve veće prisustvo oružja kod migranata, koji se kreću zapadnobalkanskom rutom, trebalo da upali crveni alarm kod svih nadležnih službi u BiH, ali i u regionu da bi se utvrdilo kako je isto došlo u njihov posjed, ali i koje su bile namjere tih naoružanih migranata.

Kako kaže situacija sa migrantskom krizom, koja traje već godinama, veoma je komplikovana, ali i sve više problematičnija za sve zemlje koje nisu usvojile određene zakonske akte, a među kojima je i BiH.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Pitanje ilegalnog ulaska migranata u BiH nikada nije sistemski riješeno. Tu situaciju je samo dodatno zakomplikovalo nepotpisivanje ugovora sa Fronteksom. Moramo što prije riješiti te stvari, jer i ovaj posljednji slučaj pokazuje da ovo pitanje postaje i sve veći bezbjednosni problem. Kako oni uopšte ulaze u BiH? Ko im pomaže? Otkud im oružje i zašto im treba? Ovo su sve pitanja na koja bi nadležni organi trebalo da što prije daju odgovor – poručio je Župljanin.

Navodi kako ovo nije prvi put da se kod migranata pronalazi oružje. U nekoliko navrata isto je otkrivano i kod migranata sa područja Bihaća, a u avgustu ove godine specijalna policija Srbije je u šumskom pojasu prema granici sa Mađarskom, našla veliki broj migranata i veću količinu oružja, među kojim je bilo i automatskih pušaka.

Policija je tom prilikom zaplijenila pet jurišnih pušaka, pet pištolja, preko 1.500 metaka različitog kalibra i stotine inostranih pasoša.

– Za sve koji ulaze u BiH treba izvršiti provjeru. Ako to nije moguće, treba ih vratiti. Sve češće su pojave i oružanog obračuna među migrantima i grupama koje oni čine. U nekim dijelovima Srbije, ali i Hrvatske su zbog toga htjeli organizovati seoske, odnosno građanske straže – ističe Župljanin.

Ako jedan broj migranata, kako dodaje on, ulazi u neku zemlju sa oružjem, onda je pitanje svih pitanja, zbog čega im je ono potrebno.

Župljanin pita koji su to njihovi motivi, koga će napasti, od koga će se braniti i zbog čega.

Skrivene namjere

– Mene brine da možda postoje neke skrivene namjere, zloupotrebe ovih migranata u nekim terorističkim akcijama – kaže Župljanin za Glas Srpske.

On dodaje kako posebnu pažnju treba posvetiti i kriminalnim grupama koje organizuju njihovo prebacivanje.

Na ovaj problem nedavno je upozorio i penzionisani pripadnik MUP Hrvatske Željko Cvrtila, navodeći kako je teško pretpostaviti da je neko iz Sirije ili Avganistana kroz sve države nosio oružje, a da nikada nije uhapšen ili pregledan. Upozorio je i kako je migrantska populacija očito spremna prihvatiti oružje i upotrijebiti ga.

To je, prema riječima Cvrtila,  vrlo loš i opasan trend.

– Iako sam na to ukazivao još od 2015. godine, da među ljudima koji bježe od rata ima i ljudi i drugih namjera, niko nije slušao. Sada je to vjerovatno očiglednije i izraženije – istakao je on.

Na ovo je ukazano i u jednom od posljednjih izvještaja Evropske službe za granice Fronteks, u kom se navodi kako je trgovina oružjem nakon početka rata u Ukrajini u naglom porastu, te da se sve češće na migrantskim rutama, uključujući i zapadnobalkansku, primjećuju naoružani krijumčari ljudi.

Naglasili su da su u 2022. godini zaplijenjene različite količine i vrste oružja: od vatrenog oružja i municije do sprejeva sa suzavcem, omamljivača i hladnog oružja. Osim krijumčara, Fronteks ističe da su i migranti sve češće naoružani i pribjegavaju međusobnim obračunima ili upotrebi oružja protiv drugih lica, ali i službenih organa.

– Zabilježeno je nekoliko primjera kada su migranti i krijumčari koristili oružje protiv policije i graničnih službenika. To je prijetnja koja će vjerovatno dobiti na značaju u budućnosti – navodi se u njihovom izvještaju.

Oružje koje koristi vojska

Kako piše Glas Srpske, izvor oružja je sve češće Ukrajina, odakle, kako je naglašeno, u ruke kriminalaca, ali i migranata, sve češće dolazi oružje koje obično koristi samo vojska.

Oni, međutim, sve više koriste tehnologiju, poput 3D printera. Radi se o “nevidljivom” oružju, napravljenom od dijelova u privatnim radionicama čiji se trag ne može pratiti. Komponente za ovo oružje se mogu legalno kupiti na legalnim tržištima.

Balkanska istraživačka mreža BIRN u septembru ove godine objavila je kako u ovoj priči o migrantima i oružju, značajnu ulogu imaju albanske kriminalne grupe, prije svega one sa Kosova. One, kako piše BIRN, snabdijevaju oružjem krijumčare, ali i same migrante.

– Kosovo je jedan od kanala, ali oni vjerovatno imaju i lokalne partnere u drugim balkanskim zemljama – navodi BIRN. Dodaju kako je poslije sukoba na Horgošu u novembru 2022. godine, srpska policija, pored oružja, pronašla i kapu sa obilježjima OVK.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This