Poplava lažnih kovanica od dva evra

Poplava lažnih kovanica od dva evra

Konobari u kafiću u Prištini odustali su od provjeravanja jesu li kovanice od dva evra prave ili krive, budući da ih je strahovito puno falsifikovano, a zbog kvaliteta nekih gotovo je nemoguće otkriti radi li se o lažnjacima ili ne.

“Na početku su svi pazili i provjeravali kovanice od dva evra”, kaže konobar Еndrit. On i njegovi kolege stavljali su kovanice pod svjetlo ili ih bacali na stol i provjeravali kako zvuče.

“Sada više to ne radimo … možda primamo pravi, a možda i lažni novac. Sve je to isto.”

Količina kovanica od dva eura u opticaju je ove godine dramatično porasla, kažu vladine agencije. Kosovo i susjedna Crna Gora nisu dio evrozone, ali svejedno koriste evro. U laboratoriju u Prištini stručnjaci su u prvoj polovini godine provjerili više od 30.000 lažnih kovanica evra, u poređenju s 4.451 u istom razdoblju lani, prenosi Hina.

“Kvaliteta ide od vrlo loših do jako dobrih”, rekla je Vjolika Mavriki, radnica u laboratoriju.

“Ranije kovanice nisu bile magnetske kao što su sada, prije su imali problema s gramažom, ali sada posve odgovaraju pravima”, dodala je.

Policija kaže da su prošle godine tužiocima prijavili 804 slučaja krivotvorenja, a do danas ove godine 486 slučaja.

U aprilu su uhapsili muškarca i ženu koji su iz Sjeverne Makedonije na Kosovo unijeli 10.600 komada falsifikovanih kovanica od dva evra. Brojni Albanci na društvenim mrežama objavljuju videosnimke u kojima nude lažne kovanice za 10 do 20 odsto vrijednosti pravoga evra.

(Capital)

CATEGORIES
Share This