Obilježena 31 godina od herojske odbrane Majevice (FOTO)

Obilježena 31 godina od herojske odbrane Majevice (FOTO)

Na Panjiku iznad Priboja danas je obilježena 31 godina od odbrane Majevice u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i pogibije 16 boraca Garde “Panteri” među kojima je bio i komandant Garde pukovnik Branko Pantelić Panter.

Tim povodom kod spomen-obilježja služen je parastos poginulim borcima i položeni vijenci. Obilježavanje ovih događaja organizovali su Udruženje veterana “Garda Panteri” i Boračka organizacija iz Lopara

U ofanzivi muslimanskih snaga iz Teočaka na Priboj i Majevicu u septembru 1992. godine osim komandanta Garde “Panteri” poginuli su i kapetan Stevan Lazić, te još 14 pripadnika ove jedinice.

Ovo je bila ključna bitka u odbrani Majevice i u njoj su jedinice Vojske Republike Srpske, predvođene Gardom “Panteri” uspostavile liniju odbrane koja nije pomjerena do kraja Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Bitka je počela samo jedan dan nakon operacije oslobađanja stanovništva Smoluće iz neprijateljskog okruženja.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić uputio je poziv da svi u Srpskoj djeluju složno kada je u pitanju sve što je u vezi sa boračkom populacijom, Republikom Srpskom i njenom budućnošću.

“Republika Srpska je granica preko koje ne možemo ići niti preći ni u ludim primislima, a kamoli nekim djelima”, poručio je Savić u obraćanju okupljenima.

On je naveo da Republiku Srpsku svi vole, ali najviše je cijene i poštuju oni koji su krvarili za nju i izrazio nadu da će svijest o tome da prodre do svakog Srbina u Srpskoj.

“Sabrani smo ovdje da odamo poštu ljudima koji su dali živote za Republiku Srpsku i drago mi je da smo svi zajedno, bez obzira na neke političke priče, partije, ujedinjeni smo oko ovoga i moramo biti ujedinjeni oko Republike Srpske, zbog naše budućnosti i budućnosti generacija koje dolaze”, naveo je Savić.

On je dodao da Opštinska uprava Lopare u tom pravcu ima odličnu saradnju sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite, Boračkom organizacijom Srpske i svim drugim organizacijama koje brinu o boračkoj populaciji i tekovinama Odbrambeno-otadžbinskog rata, a tako će biti i ubuduće.

Prema njegovim riječima, važno je da se obilježe sva mjesta iz prošlosti koja su bila bitna za odbranu Majevice i Republike Srpske i da se o tome govori, zbog čega je najavio podršku i izradu monografije o odbrani Majevice.

“Potrebno je da istina bude u knjigama i dokumentima koji će sutra biti relevantni, jer nestaće živih svjedoka”, naveo je Savić.

Predsjednik Udruženja Garda “Panteri” Petar Cvjetinović najavio je izradu monografije o odbrani Majevice i istakao da su u presudnim bitkama učestvovale brojne jedinice Vojske Republike Srpske.

Posljednji komandant brigade Garda “Panteri” major LJubiša Lazić rekao je novinarima da ima simbolike u tome da je ova jedinica na praznik Velike Gospojine učestvovala u oslobađanju Smoluće, a na Malu Gospojinu u odbrani Majevice.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije u Loparama Risto Radić podsjetio je da je na današnji dan 1992. godine takozvana Armija BiH izvršila opšti napad na srpska sela na Majevici i izašla na komunikaciuju Tuzla – Bijeljina, a u protivnapadu srpske vojske neprijatelj je vraćen na polazni položaj.

On je najavio da će spomenički prostor na Panjiku biti uređen kao izletište, sa namjerom da se tu okupljaju mladi ljudi i napajaju patriotizmom.

 

 

(srna)

CATEGORIES
Share This