Pop ikone od Tita do Cece: Konceptualisti SKC

Pop ikone od Tita do Cece: Konceptualisti SKC

Čitava generacija pjesnika šezdesetih godina prošlog vijeka imala je jaku sklonost ka onostranim svjetovima, od Miroslava – Mike Antića, koji je slušao zov ptica i zvijezda, pa ih tumačio u svojevrsnom filozofskom ključu bliskom taoizmu Lao Cea, ili Branka Miljkovića, koji je poput gnostika svijet vidio kao mjesto demona, propadanja i smrti, ili Stevana Pešića, posvećenika tibetanskih čarobnjaka.

Ubeogradskom SKC bila je aktivna čitava grupacija umjetnika konceptualista, koji su bili duboko uronjeni u zapadnu i istočnu ezoteriju poput Ere MilivojevićaRaše TodosijevićaNeše ParipovićaGergelja Urkoma i Zorana Popovića.

Era Milivojević je živio u nekoj vrsti hipi komune, a svi pomenuti bili su aktivni učesnici šezdesetosmaške studentske revolucije. Među njima je svakako najdominantnija svjetski poznata Marina Abramović, o čijem okultnom djelovanju kroz umjetnost piše Nikola Pešić. Njen brat Velimir Abramović vrsni je poznavalac ezoterije, kao života i djela Nikole Tesle, o kom je pisao nekoliko značajnih knjiga.

Osnivač je “Teslijanuma”, društva koje u čitavom svijetu promoviše radove našeg naučnika. U svom romanu “Balkanija” opisuje jednu antiutopijsku sredinu, koja je parodija eks Jugoslavije. U pozno doba bavi se proučavanjem vremena sa matematičkog i filozofskog aspekta u svom privatnom institutu.

Šezdesete godine su u SFRJ donijele ekspanziju hipi filozofije, konzumiranje lakih i teških droga, psihodelične umjetnosti, slobodnog seksa, te obilje prevedene ezoterične literature.

Sedamdesete su donijele još veći zaokret ka zapadnjačkim pop art vrijednostima. Slikar Vlaja Jovanović shvatio je pop art kao modernu ezoteriju i bio potpuno povezan sa njujorškim glamurom Endija Vorhola. Njegova grupa “Kozmetika” i časopis “Izgled” promovisali su urbanu njujoršku kulturu.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This