„NARUŠEN INTEGRITET NS RS“ Da li je opravdano da se žrijebanje za srpskog delegata u Domu naroda BiH održi u CIK BiH

„NARUŠEN INTEGRITET NS RS“ Da li je opravdano da se žrijebanje za srpskog delegata u Domu naroda BiH održi u CIK BiH

Nervoza oko izvlačenja jednog srpskog delegata u Domu naroda BiH u Centralnoj izbornoj komsiji BiH, po svemu sudeći, dostigla je maksimum kako kod vladajućih tako i opozicionih partija u RS. Zato se nameće pitanje da li je izvlačenje trebalo da se održi u Narodnoj skupštini RS, koja i bira delegate za ovaj dom.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić tvrdi da je parlament Srpske nadležan da odlučuje o delegatima iz RS u Domu naroda PS BiH, a ne CIK BiH takozvanim žrijebanjem.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Razumio bih i da je CIK tražio od Narodne skupštine da odlučuje ponovo, ali ovo je očigledno dio ozbiljne i ranije planirane političke ujdurme, a sve kako bi se promijenila vlast na nivou BiH. I možemo da se u tom smislu kladimo kako će to žrijebanje da izgleda i u čiju korist. I da odmah izrazimo veliku sumnju u nepristrasnost na tom planu – rekao je nedavno Stevandić.

Međutim, da je u pitanju velika nervoza u vladajućoj garnituri u Srpskoj svaki dan potvrđuje i lider te partije Milorad Dodik, koji je poručio da iz ove stranke neće prisustvovati žrijebanju u CIK, koja bi mogla da bude presudna i za budućnost opstanka aktuelnog saziva Savjeta ministara BiH.

Podsjećamo, da je Sud BiH odbio  ranije žalbu SNSD na odluku CIK koja je krajem maja ponovo priznala listić PDP za Dom naroda BiH.

Šef kluba PDP u NS RS Igor Crnadak za Srpskainfo kaže da ima logike da se žrijebanje održi u Narodnoj skupštini, gdje se i biraju delegati za Dom naroda BiH.

Igor Crnadak
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

 Očigledno je da je uspostavljena praksa da se takve stvari održavaju u CIK BiH, gdje su i ranije organizovana žrijebanja. Ovdje je, ipak, ključno pitanje zašto je sud dva puta i pod čijim pritiskom donosio suprotno odluku i odbijao da prizna listić, koji je neupitno bio označen kao glas za PDP i zašto smo došli u situaciju da žrijeb kasni dvije godine. To je mnogo važnije pitanje nego gdje će žrijeb biti održan – kaže Crnadak.

On navodi da je još rano govoriti da li će ukoliko bude izvučen kandidat PDP Nenad Vuković za delegata u Domu naroda, ova partija ići u prekompoziciju aktuelnog Savjeta ministara BiH.

– To je još daleko. Ukoliko bude naš delegat tamo, tada će postojati teoretska i formalna mogućnost za rušenje ovog Savjeta ministara BiH. To ćemo sigurno probati da uradimo, jer je ovo najgori saziv Savjeta ministara otkad postoji BiH, a za ostalo ćemo vidjeti – navodi Crnadak.

Istovremeno, politička analitičarka Tanja Topić navodi za Srpskainfo da je cijela saga oko spornog listića za izbor delegata u Domu naroda BiH nastala u Narodnoj skupštini.

Tanja Topić
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tanja Topić– Samim tim povjerenje u pravičan ishod u NS RS je ravno nuli. Narodna skupština je postala instrument u rukama malog broja ljudi, čime je njen integritet ozbiljno narušen – smatra Topićeva.

Ona navodi da, ukoliko bude izvučen kandidat PDP i ako se krene u prekompoziciju vlasti na nivou BiH, da će stanje ostati isto.

– Ostaće jedan prazan prostor nečinjenja, tapkanja u svađama, uzajamnog optuživanja posredstvom medija, a država i građani i dalje u talačkom odnosu. Čuli smo obrazloženje iz PDP da će smijeniti ovaj Savjet ministara BiH, jer ne radi. I to je tačno, ali sta onda – upitala je Topićeva.

Smatra da formiranje nove vlasti sa novim koalicionim partnerima, takođe, neće promijeniti situaciju jer na nivou Srpske ostaje ista vlast.

– Jednom smo imali takvo iskustvo i to je bio period nečinjenja i uzajamnog blokiranja. Ići sa drugim koalicionim partnerima koji su u startu precrtali opoziciju iz RS i povjerovali u novog Dodika – rekla je ona.

Povodom tvrdnji Dodika da neće prisustvovati žrijebanju i da ga to ne zanima, ona kaže da on u cijelom procesu vidi „prevaru“ i podmetanje stranaca i domaćih izdajnika.

– Mislim da će prihvatiti iskod uz već pripremljena objašnjenja u oba slučaja. Ako ostane SNSD delegat, biće to jos jedna pobjeda srpskih hrabrih patriota nad mračnim silama i urotama – zaključuje Topićeva.

Zasnovano po odluci Suda

Predsjednica CIK BiH Irena Hadžiabdić rekla je da će se žrijebanje u CIK održati u ponedjeljak 1. jula i da rade po odluci Suda BiH. Ona je odbacila navode da CIK radi proizvoljno jer delegate bira Narodna skupština, a ne žrijeb.

– Ovo što radi izborna komisija je prije svega zasnovano na rješenju Suda BiH i odluke Suda kojom su odbijene žalbe i utvrđeni rezultati za posredne izbore za Dom naroda iz Narodne skupštine Republike Srpske i postupanje CIK je precizirano u obrazraženju odluke Suda – tvrdi ona.

Prema njenim riječima, ne radi se ni o kakvom proizvoljnom radu CIK nego o redovnom poslu i procedurama koji su propisane isključivo Izbornim zakonom i koje CIK provodi i poštuje.

Podsjećamo, CIK će provesti žrijebanje za dodjelu mandata iz reda srpskog naroda iz RS u Domu naroda BiH između dvije kandidatske liste koje imaju identičan broj osvojenih glasova – 12.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This