Ovo je najskuplji sir na svijetu: Za jedan kolut cijena i do 32. 000 evra!

Ovo je najskuplji sir na svijetu: Za jedan kolut cijena i do 32. 000 evra!

Nedavno je plavi španski sir Kabrales ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najskuplji sir na svijetu jer je postigao cijenu od 32.000 evra za kolut od dva kilograma.

– Znali smo da imamo dobar proizvod koji je teško pobijediti – bez lažne skromnosti je za Times of London rekao proizvođač Đulijermo Pendas, koji je skupu poslasticu proizveo u porodičnoj fabrici u Los Puertosu.

Pendas je objasnio da je riječ o polutvrdom siru jake arome koji sazrijeva u planinskim pećinama Asturije na sjeveru Španije, a koji je nešto prije obaranja ovog rekorda na 51. godišnjem takmičenju sireva u Las Arenasu proglašen i najboljim Kabralesom, plavim sirom koji se pravi isključivo u spomenutoj španskoj pokrajini Asturias.

Skupocjeni kolut je prodat vlasniku restorana El Llagar de Colloto iz Ovieda Ivanu Suarezu koji je nakon aukcije rekao da mu nije bilo bitno koliko će ga platiti, jer ga fascinira strast lokalnih sirara prema zemlji i njihovim proizvodima, pa je bez griže savjesti na aukciji podizao svaku ponudu.

Suarez je inače kupio i prošli sir koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda, takođe plavi Cabrales koji je 2019. prodat za 20.500 evra (22.129 dolara).

– Visoka cijena ovog sira najviše proizlazi iz mukotrpnog procesa njegove izrade – rekao je proizvođač Pendas, objasnivši da se skupocjeni sir pravi od kravljeg ili mješavine kravljeg, ovčijeg i kozjeg mlijeka koje prvo najmanje četiri mjeseca mora da odleži u planinskim pećinama u regiji Kabrales, smještenoj u nacionalnom parku Picos de Europa.

Njegov je pobjednički sir tako, dodaje, čak osam mjeseci dozrevao u pećini visokoj 1.400 metara (4.593 stope) na temperaturi od 7 stepeni Celzijusa “najmanje osam mjeseci”.

Nakon što odleži, ovaj se Kabrales pešice niz planinu prenosi do najbližeg puta, s kog se onda vraća na farmu i sprema za prodaju, piše NY Times, prenosi b92.

B92

CATEGORIES
Share This