Nepoznati oblici na plaži blizu Splita zbunjuju posmatrače (FOTO)

Nepoznati oblici na plaži blizu Splita zbunjuju posmatrače (FOTO)

– ​Institut za okeanografiju i ribarstvo objavio je zanimljivu pojavu koja je zadnjih dana vidljiva na plažama oko Nina, mjesta blizu Splita.

„Na stotine nasukanih prozirnih želatinastih oblika vjerovatno su ostaci meduza koje su na plažu nanijeli valovi. Radi se samo o mezoglejnom disku, sloju tkiva koji nema živih stanica. Ostatak organskog tkiva, koji je bitan za determinaciju meduza, u ovom slučaju nije vidljiv i najvjerovatnije su ga pojeli drugi morski organizmi, što upućuju da meduze nisu nasukane dok su bile žive već se proces ugibanja meduze dogodio ranije, u morskoj vodi“, navodi Institut.

Dodali su:

„Važno je pratiti pojavu svih želatinastih planktonskih organizama, jer njihova masovna pojava može imati štetan uticaj na morski ekosistem i ribarstvo kao privrednu granu, a dobijeni podaci nam dugoročno omogućuju bržu i realniju procjenu obima zahvaćenih područja.“

Još su naveli:

„Zato su nam sve dojave o meduzama i ostalim želatinastim organizmima, živim ili nasukanim, koje nam šalju građani, značajan izvor informacija i za svaku takvu dojavu smo jako zahvalni“ poručili su na Facebooku iz splitskog Instituta.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This