Naučnici otkrili: Zašto i biljke vole vikend?

Naučnici otkrili: Zašto i biljke vole vikend?

Nova naučna studija naglašava uticaj kvaliteta vazduha na fotosintezu biljaka, pri čemu su niži nivoi aerosola povezani sa povećanom produktivnošću.

 

Tokom studije koja je trajala od 2018. do 2021. godine, naučnici sa Karnegi instituta za nauku u Kaliforniji, predvođeni Li Jinom Heom, uočili su značajnu pojavu u evropskom biljnom svijetu. Tim je istraživao korelaciju između kvaliteta vazduha i fotosinteze analizirajući satelitske podatke koji mjere svetlost koju emituje hlorofil u listovima biljaka, što ukazuje na nivoe fotosinteze.

Otkrili su direktnu vezu između nižih nivoa aerosola (zagađivača koji uključuju prašinu, dim od šumskih požara i ljudskih aktivnosti) i povećanih stopa fotosinteze. Vikendi, obilježeni smanjenom industrijskom aktivnošću, pokazali su povećanje fotosinteze za 64 odsto širom Evrope, prenio je “Sajens alert“.

– Vikendom je manje saobraćaja i industrijskih aktivnosti. Ali tokom radnih dana vazduh je prljaviji, tako da vidimo snažan nedjeljni ciklus – objašnjava He.

Studija, koja je objavljena u časopisu PNAS, takođe je otkrila značajno smanjenje aerosolnog zagađenja tokom 2020. godine, što se pripisuje pandemiji kovida-19. Shodno tome, biljke su pokazale povećanu produktivnost tokom cijele nedjelje, a ne samo vikendom.

Američki naučnici ističu ekološke prednosti poboljšanja kvaliteta vazduha, ne samo za ljudsko zdravlje već i za produktivnost ekosistema. Oni procjenjuju da bi biljke mogle da uklone dodatnih 41 milion tona ugljen-dioksida iz atmosfere godišnje ako bi se nivoi zagađenja aerosolom vratili na nivoe prije pandemije.

Njihovo otkriće naglašava potencijal za smanjenje nivoa aerosola, posebno onih povezanih sa transportom i industrijskim procesima, kako bi se poboljšalo hvatanje i skladištenje ugljenika u biljkama.

Uočeni obrasci, pod uticajem nedjeljnih ciklusa i smanjenja aerosolnog zagađenja povezanog sa pandemijom, naglašavaju međusobnu povezanost faktora životne sredine i biljnog svijeta. Rezultati istraživanja sugerišu da napori na poboljšanju kvaliteta vazduha mogu imati pozitivne implikacije i na zdravlje ljudi i na funkcionisanje ekosistema.

Sputnjik

CATEGORIES
Share This