Na aukciji prodat sat najbogatijeg putnika s Titanika: S mladom Medlin (18) bio na medenom mjesecu, nije preživio brodolom

Na aukciji prodat sat najbogatijeg putnika s Titanika: S mladom Medlin (18) bio na medenom mjesecu, nije preživio brodolom

Zlatni džepni sat koji je pripadao najbogatijem putniku na Titaniku, Džonu Džejkobu Astoru IV, prodat je na aukciji za rekordna 1,2 miliona funti.

Aukcijska kuća Henri Aldridž end San prodala je u subotu džepni sat ”Voltam” od 14-karatnog zlata privatnom kolekcionaru iz SAD za najveći iznos ponuđen za neki od predmeta sa Titanika, piše Gardijan.

Prethodni je najveći iznos plaćen za predmete sa Titanika bio 1,1 milion funti za violinu koju su muzičari svirali dok je brod tonuo, a koja je prodata u istoj aukcijskoj kući 2013. godine, prenosi Tanjug.

Futrola za violinu prodata je u subotu za 360.000 funti na istoj aukciji kao i džepni sat.

Sat sa ugraviranim inicijalima JJA pronađen je zajedno tijelom Džona Džejkoba Astora IV, nekoliko dana nakon što je Titanik potonuo.

Tada su pronađeni i dijamantski prsten, zlatne i dijamantske manžetne, 225 funti u engleskim novčanicama i 2.440 američkih dolara.

– Astor je dobro poznat kao najbogatiji putnik na brodu RMS Titanik i smatralo se da je bio među najbogatijim ljudima na svijetu u to vrijeme, sa imovinom od otprilike 87 miliona dolara, što je ekvivalentno vrijednosti nekoliko milijardi dolara danas – navela je aukcijska kuća.

Astor je bio na Titaniku sa suprugom Medlin.

Biznismen, koji je imao 40 godina, oženio se 18-godišnjom Medlin 11. septembra 1911. godine i otišli su ​​na medeni mjesec u Evropu i Egipat.

Vraćali su se u SAD kada je Titanik udario u santu leda 14. aprila 1912. godine.

Astorovo tijelo i njegov sat pronašla je posada parobroda ”CS Mekej-Benet” 22. aprila 1912.

Njegova supruga Medlin, kojoj je Astor pomogao da uđe u čamac za spasavanje, je preživjela.

Agencije

CATEGORIES
Share This