Analitičari tvde da Njemačka nije slučajno sponzor rezolucije o Srebrenici

Analitičari tvde da Njemačka nije slučajno sponzor rezolucije o Srebrenici

Tekst rezolucije o Srebrenici poslat je na reviziju deset dana nakon što je predstavljen na zatvorenom sastanku u Ujedinjenim nacijama.

Time se, kako je objasnio ambasador BiH pri UN, Zlatko Lagumdžija, ostavlja prostor da određene zemlje, uključujući i one koji su sada možda protiv rezolucije, daju svoje eventualne sugestije.

– U ovom trenutku znamo da sjednica neće biti 2. maja, zbog toga što šaljemo tekst rezolucije na reviziju, ukoliko zemlje članice UN imaju još neke prijedloge na tekst. I misija BiH u UN je učestvovala u ovoj odluci, kako bi se onima kojima treba vremena ili onima koji su spremni na veće razumijevanje teksta rezolucije. Generalna skupština će biti sigurno nakon 6. maja – izjavio je Lagumdžija.

– Ono što se u prethodnih nekoliko dana dešavalo u Njujorku velika je pobjeda Srbije – ocijenila je predsjednica Skupštine Ana Brnabić.

Ona najavljuje da je plan da se borba nastavi iako, kako kaže, pojedine zemlje UN vrše brojne pritiske.

– To više nema veze sa diplomatijom, to više nisu ni pritisci, to su brutalne prijetnje, ne glasaš li za, ukinućemo investicije. Vjerujem da će Aleksandar Vučić da se vrati u Njujork i da će nastaviti tu diplomatsku nadljudsku borbu – rekla je Brnabićeva.

Sponzor nije siguran u ishod glasanja

Da su diplomatske aktivnosti Srbije dale rezultate smatra i karijerni diplomata Zoran Milivojević.

Vjeruje da su su sponzori rezolucije prepoznali da za nju u ovom momentu možda nemaju većinu.

– Definitivno je to rezultat akcije predsjednika Srbije i njegovog tima u Njujorku, ali i jedinstveni otpor Srbije i Banjaluke po ovom pitanju. Dakle, to je suština priče i zbog toga je došlo do odlaganja, zato što strateški ciljevi sponzora nisu garantovali da će rezolucija proći bez problema, onako kako je očekivano – kaže Milivojević za Blic.

Očigledno da je, dodaje on, srpski otpor i angažman u Ujedinjenim nacijama proizveo određene efekte i da je glasanje došlo u pitanje.

– Vjerovatno je onaj broj zemalja na koje se računalo postao neizvjestan. Prema tome, to je proizvelo, ako hoćete, i političke efekte, jer su ciljevi ove rezolucije bili visoko postavljeni – kaže Milivojević.

Šta je cilj rezolucije

Prema njegovim riječima, “jedan od ciljeva je stanje u Bosni i Hercegovini, odnosno pokušaj da se tema Republike Srpske kao genocidne tvorevine vrati na dnevni red i da se buduća politika poslije ove rezolucije usmjeri ka centralizaciji BiH uz određenu reviziju Dejtonskog sporazuma”.

– Drugi cilj je svakako pritisak na srpski korpus u cjelini i ne može se odvojiti od onoga sa čime je Srbija suočena i sa pritiscima koji se sad prema njoj usmjeravaju vezano za Kosovo i Metohiju, Savjet Evrope, parlamentarnu skupštinu NATO i cjelinu drugih interesa zapadnih sila na ovim prostorima – navodi Milivojević.

On kaže da je treći cilj onaj njemački, to treba reći.

Nije slučajno, kaže Milivojević, što je Njemačka sponzor ove rezolucije.

– Srpski narod bi se na neki način definisao kao genocidan, jer vi kad god pomenete zločin u Srebrenici vi naravno pomislite na Srbe i na taj način bi se relativizovala odgovornost Njemačke u prošlom vijeku, posebno za Drugi svjetski rat, jer bi prosto genocid kao ovako najjača tema kad je riječ o zločinima bio u prvom planu i tu bi se Srbi onda obavezno pominjali. Tako da taj višeslojni interes je na neki način ugrožen ovom akcijom srpske strane i to je glavni motiv i razlog – tvrdi Milivojević.

On kaže da će sponzori rezolucije sada raditi na tekstu kako bi pridobili glasove zemalja koje nisu spremne da glasaju za usvajanje u UN.

– Interesantno je ovo obrazloženje. Vidljivo je da će sponzori pokušati da rade na tekstu kako bi možda ublažili neke formulacije i stvorili prostor da privuku dio zemalja koje se kolebaju, koje su neodlučne ili na koje su računali, da ih privuku i obezbjede onaj nivo glasanja koji bi odgovarao strateškim ciljevima. Ne radi se samo o broju za ili o broju protiv i uzdržanih, nego se radi o ukupnom broju – kaže Milivojević.

On tvrdi da je interes sponzora da taj broj bude veći od polovine ukupnog broja članica u Ujedinjenim nacijama jer to onda ima globalni efekat.

Rezolucija, kako kaže Milivojević, ima za cilj globalni efekat.

– Ide prema svim zemljama članicama na planeti. I smisao je da onda genocid u Srebrenici dobije globalni karakter i da po onom slovu rezolucije praktično definitivno zauzme svoje mjesto i u istoriji i u obrazovanju i u svim drugim vidovima kao nepovratna činjenica i na taj način se obezbjede strateški ciljevi o kojima sam govorio – smatra Milivojević.

Ocjene su, ipak, da rezolucija ne može pretrpiti krucijalne promjene u odnosu na prvobitno objavljeni tekst, kao ni značajno pomjeranje datuma glasanja, pa bi ona na dnevnom redu generalne Skupštine UN mogla da se nađe sredinom maja.

Stpskainfo

CATEGORIES
Share This