Kako se boriti sa vrućinom na popularnim evropskim destinacijama?

Kako se boriti sa vrućinom na popularnim evropskim destinacijama?

Pojedine popularne ljetne destinacije u Evropi ove godine bilježe izuzetno visoke temperature. A sa visokim temperaturama, ruku pod ruku, idu i prilično neprijatne situacije.

Prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu, cijelo područje Starog kontinenta se suočava sa najtoplijom decenijom u istoriji, ističe „Euronews.com“.

U junu su italijanske vlasti upozoravale da toplotni talas može imati negativan uticaj na zdravlje ljudi. U Španiji, nakon temperaturnog rekorda zabilleženog u aprilu, živa u termometru se popela na preko 40 stepeni u junu, a isti toplotni talas nije zaobišao ni Portugal.

Kao i svake godine, ni Grčka nije pošteđena. Visoke temperature su dovele i do brojnih požara, o čemu smo imali prilike da čitamo tokom prethodnog perioda.

Kako pobijediti nesnosnu vrućinu?

Ne može se reći da postoji univerzalno rješenje za uživanje na tako visokim temperaturama, gdje god se nalazili. Ipak, najbitnije je voditi računa o sebi i na vrijeme se pripremiti.

Treba svakako imati na umu da su visoke temperature rizične, bez obzira na zdravstveno stanje. A posebno ukoliko se radi o srčanim i hroničnim bolesniccima, te mališanima.

Poznato je da je znojenje jedan od načina tijela da reguliše temperaturu, ali kroz znojenje se izlučuju i tečnosti i soli iz organizma. Takođe, usljed visokih temperatura dolazi i do širenja krvnih sudova, što opet izaziva nagli pad krvnog pritiska.

Toplotni udar i sunčanica su očekivani, ukoliko ne vodite računa o sebi.

Zato je potrebno na prvom mjestu da obezbijedite organizmu dovoljno tečnosti, jer je hidriranost ključna u takvim situacijama. Gdje god se nalazili, nastojte da uvijek uz sebe imate dovoljno vode.

Iako nisu preporučljivi alkoholni napici tokom velikih vrućina, ako baš ne možete da odolite, obratite pažnju na unos vode. U takvim situacijama je neophodno da pijete veću količinu vode, kako biste na taj način spriječili dehidraciju organizma.

Izlaganje suncu nije preporučljivo u periodu od 12 do 5 časova popodne, a na nekim destinacijama čak i prije podneva bi valjalo da izbjegavate da budete na suncu.

Takođe je važno i kakvu odjeću nosite. Poželjno je da to budu prirodni, prozračni materijali svijetlih boja.

I na kraju, osluškujte svoj organizam i nemojte se forsirati, jer ćete tako jedino moći zaista da uživate tokom posjete odarbanoj evropskoj destianciji.

Telegraf

CATEGORIES
Share This