Princ Filip na Balkani kod Mrkonjić Grada

Princ Filip na Balkani kod Mrkonjić Grada

Njihova kraljevska visočanstva Princ-Naslednik Filip, princeza Danica i princ Stefan u višednevnoj poseti su Republici Srpskoj. Prinčevska porodica objavila je na zvaničnim društvenim mrežama da će nekoliko dana svog odmora provesti na jezeru „Balkana“ nedaleko od Mrkonjić Grada.

Oni su se po dolasku u Mrkonjić grad sastali sa opštinskim rukovodstvom.

„Sa velikim zadovoljstvom ponovo smo u Republici Srpskoj kojoj se uvek sa velikom radošću vraćamo. Nekoliko dana odmora provešćemo na jezeru „Balkana“ nadomak Mrkonjić Grada. Danas smo, kako red i nalaže, posetili domaćina, načelnika opštine Mrkonjić Grad Dragana Vođevića i njegove saradnike, zajedno sa našim prijateljem Sinišom Vidovićem na čiju inicijativu smo i došli u ovaj prelepi grad“ saopštio je princ-naslednik Filip.

On je podsjetio da je njegov čukundeda, kralj Petar I Karađorđević ratovao na ovim prostorima u Bosansko-hercegovačkom ustanku, odnosno u nacionalnom pokretu oslobođenja Srba od Osmanske vlasti.

„Kada je 1875. godine buknuo ustanak u Hercegovini i Bosanskoj krajini, on se pridružio kao dobrovoljac pod pseudonimom Petar Mrkonjić. Iz tog razloga i danas ova lijepa varoš u jugozapadnom dijelu Republike Srpske, u znak sjećanja na mog čukundedu i najvoljenojeg srpskog kralja, nosi ime Mrkonjić Grad.

Zahvalni narod Mrkonjić Grada podigao mu je spomenik u znak sjećanja na njegovo učestvovanje u buni. Spomenik je 14. decembra 1924. godine otkrio vojvoda Janko Vukotić.

Spomenik je dva puta rušen. Prvi put 1941. godine srušile su ga ustaše uz pomoć Nijemaca. Obnovljen je 1990. godine, da bi ga 10. oktobra 1995. godine porušili pripadnici oružanih snaga Hrvatske i HVO, za vreme okupacije Mrkonjić Grada.

Ponovo je podignut i obnovljen 1996. godine, nakon povratka stanovništva iz izbjeglištva. Danas smo zajedno sa našim prijateljima i domaćinima položili cveće na spomenik mom čukundedi – velikom Kralju Petru I Karađorđeviću“ – rekao je princ Filip.

Prinčevska porodica je danas u pratnji gradskog rukovodstva i Siniše Vidovića posetila i Hram Svetog Save u Mrkonjić Gradu.

„Izuzetno smo srećni što smo ovde, lepo je biti među svojima“ – zaključio je princ-naslednik Filip, kaže se u saopštenju.

(BN) Foto:Ustupljene fotografije

CATEGORIES
Share This