Japanci znaju da uštede, a mi od njih možemo da naučimo kako da raspolažemo novcem od mjeseca do mjeseca

 Japanci znaju da uštede, a mi od njih možemo da naučimo kako da raspolažemo novcem od mjeseca do mjeseca

Jeste li čuli za Kakeibo? To je japanska metoda štednje koja se uspješno primjenjuje već duže od sto godina. Tajna je u zapisivanju primanja, troškova, onoga što moramo platiti i onoga što bismo htjeli, ali nam ne treba. Na kraju svakoga mjeseca možete sami sebe provjeriti i vidjeti jasno jeste li se pridržavali plana.

Penzioneri baš i nemaju od čega štedjeti, s obzirom na male penzije, ali upravo je to razlog da naučite kako da raspolažete onim što imate od mjeseca do mjeseca. U tomu može pomoći Kakeibo.

Riječ je o praktičnoj japanskoj metodi štednje koja se primjenjuje više od sto godina, tačnije od 1904. godine, kada je vođenje kućnih finansija na ovaj način osmislila japanska novinarka Hani Motoko. Japanska metoda štednje vrlo je pogodna za one koji ne prate troškove pa lako mogu ostati kratkih rukava i prije nego što im stignu sljedeća primanja.

Metoda se sastoji u tomu da troškove i primanja zapisujete u bilježnicu, a evidenciju vodite kroz nekoliko jednostavnih tablica. Mjesečni kalendar primanja napravite tako što ćete nacrtati četiri stupca za četiri nedjelje u mjesecu. Početkom mjeseca upišite platu i ostale prihode, ako ih imate te ih označite različitim bojama, prenosi n1info.hr.

Zatim nacrtajte tablicu u kojoj ćete upisati koliko novca biste htjeli uštedjeti taj mjesec. Posljednji korak je tablica u koju ćete unijeti sve obavezne troškove, kao što su računi za struju, telefon, hrana, lijekovi i ostalo.

Zapišite i sve ono na što biste potrošili novac, a što vam nije nužno. Ovu listu podijelite na kategorije; troškovi života, zabava, obrazovanje, kultura i ostalo. Na kraju svakog meseca analizirajte troškove i provjerite jeste li se držali svojih okvira, piše Mirovina.hr.

CATEGORIES
Share This