Promocija knjige „Mediji i slika tijela“ u Palama: Kako se formira mišljenje o tijelu i šta utiče na to

Promocija knjige „Mediji i slika tijela“ u Palama: Kako se formira mišljenje o tijelu i šta utiče na to

U amfiteatru Filozofskog fakulteta za Palama sutra u 18.30 časova biće održana promocija knjige „Mediji i slika tijela“ autorki Anđele Kuntoš i Nataše Kostić.

Knjiga “Mediji i slika tijela” profesorice dr Nataše Kostić i studentkinje Anđele Kuntoš je monografija iz oblasti psihologije koja istražuje odnos medija i medijskih poruka na čovjekovu sliku tijela ljudi.

Anđela Kuntoš kaže za Srpskainfo da je ideja da se napiše knjiga nastala iz njenog diplomskog rada

– To je bila tema za moj diplomski, ali je profesorica prepoznala kvalitet rada i ideju, pa ja tako nastala knjiga – kaže Kuntoševa i poziva sve zainteresovane da dođu na promociju.

Pojašnjava da se slika tijela odnosi na mentalnu predstavu o sopstvenom tijelu, njegovim karakteristikama te osjećanjima prema istima.

promocija knjige mediji i stanje tijela
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Odnos ova dva konstrukta  je aspekt koji je u psihologiji bio dugo istraživan, što je produkovalo obimnu literaturu na ovu temu.

– Knjiga ne nastoji da da odgovor na pitanje „Da li mediji imaju uticaja u oblikovanju slike tijela?“, jer je na to pitanje već davno dobijen potvrdan odgovor. Knjiga nastoji da odgovori na pitanja – kako i zašto. Kakve efekte imaju različite vrste medija na sliku tijela, kako se oni odvijaju, te koji je cilj sprovođenja određenih poruka o idealnom izgledu? Kako mediji i društvene mreže utiču na našu predstavu o sebi, sliku o sopstvenom tijelu i na naše samopouzdanje, te koji su to ciljevi koji oni žele da postignu, porukama o idealnom ženskom (ali i muškom) izgledu? Kako naizgled savršene slike poznatih ličnosti na društvenim mrežama utiču na vašu djecu i na način na koji oni sebe doživljavaju? Zašto se danas sve veći broj žena podvrgava plastičnim operacijama? Kako u vremenu prezasićenosti informacijama koje dolaze iz raznih izvora, formirati i njegovati kvalitetnu sliku o sebi i svom tijelu, dobro samopouzdanje ne samo kod sebe, nego i kod svoje djece? – pojašnjava Kuntoševa.

Dodaje da su to su neka od pitanja koje ova knjiga nastoji da ponudi odgovor, te u tome leži i njena praktična primjena. Knjiga je namijenjena svima koji žele da se edukuju o ovoj temi, zarad sebe i/ili svoje djece i koji žele da rade na izgradnju pozitivnog stava o sebi i svom tijelu.

U knjizi je takođe iznesen pregled istraživanja ovog odnosa koja su se izvršila u proteklih 10 godina, kako bi se doprinijelo obuhvatnijem sagledavanju navedenog problema, ali postavljanju teorijskog okvira za buduća istraživanja, i to sve u svrhu doprinosa novih saznanja ovog odnosa u okvirima psihologije.

Knjiga je nastala kao rezultat saradnje profesora i studenta. Zajednički rad, dogovaranje i spremnost da se uloži vrijeme i resursi pojedinca mogu da doprinesu stvaranju zajedničkog djela.

Takođe, spremnost za prihvatanje novih ideja, sugestija drugih ljudi i prilike za ostvarenje određenih aktivnosti mogu da doprinesu ostvarenju zajedničkog cilja.

– Nadamo se da će napisana knjiga podstaći i druge profesore, a naročito studente da zajedničkim snagama rade na razmatranju brojnih psiholoških fenomena, te da doprinesu proširivanju znanja i vidika ove divne nauke koju toliko volimo – poručila je Kuntoševa.

Na promociji učestvuju Maja Vejin, prof. dr Vuk Vučetić idoc. dr Jelena Mešter, uz muzičku pratnju Ivane Cerović, profesora muzike.

CATEGORIES
Share This