30. decembar kroz istoriju: Rođen čovjek koji je prkosio zakonima fizike

30. decembar kroz istoriju: Rođen čovjek koji je prkosio zakonima fizike

Gordon Benks, legendarni golman engleske fudbalske reprezentacije, šest puta je biran za najboljeg golmana svijeta, po izboru FIFA, od 1966. do 1971. godine, nastupao je za Gordi Albion 73 puta.

Rođen je na današnji dan, 30. decembra 1937. godine, u Šefildu.

Proslavio se osvojivši Svjetsko prvenstvo u Engleskoj 1966, a četiri godine potom, na Mundijalu u Meksiku, u porazu od Brazila (1:0) bio je autor najbolje odbrane svih vremena, kad je “skinuo” šut Peleu.

Čak je i sam Pele, kako se prenosi s koljena na koljeno, uzviknuo “Gol”, jer je znao da je to bio savršen udarac.

Benksu je u djeliću sekunde bilo jasno da ne može uhvatiti loptu i da je jedina nada bila da je izbije preko prečke. Lopta je na dva metra ispred gola odskočila, ali je Benks uspio da, krajnjim naporom, prstima desne ruke zahvati loptu na samoj gol liniji i zarotira je preko gola!

– Imao sam sreće u toj situaciji. Ljudi me se neće sjećati po osvajanju Svjetskog prvenstva nego po toj odbrani – rekao je skromno jednom prilikom.

Nastupao je za engleske klubove Česterfild, Lester siti i Stouk prije nego što se okušao u SAD nastupajući za Klivlend Stoukerse i Fort Lordejl Strajkerse, a karijeru je završio 1978. u Sent Petriks Atletiku u Irskoj, u 40. godini.

Nakon igračke, oprobao se i u trenerskoj karijeri vodeći niželigaša Telford junajted od 1979. do 1980. godine. Otkaz je dobio jer je ostavio klub pomoćniku nakon što je morao na operaciju. Iz Telforda su mu ponudili mjesto prodavca karata, što je ovaj prihvatio misleći da će tako konačno dobiti novac koji mu je klub dugovao, ali na kraju je dobio samo polovinu.

– To mi je slomilo srce. Nisam htio da ostanem u fudbalu – otkrio je svojevremeno.

Kako je naveo u autobiografiji, “Benksi” se oprobao i u biznisu, vodeći jednu ugostiteljsku firmu u Lesteru. Posao mu je s vremenom propao pa mu je tamošnji klub organizovao i oproštajni meč kako bi mu pomogao.

Finansijski problemi natjerali su ga da proda zlato s Mundijala 1966. za oko 142.000 evra.

Benks je proglašen trećim najboljim golmanom 20. vijeka, nakon Lava Jašina i Dina Zofa.

Iako mu je još 2015. dijagnostifikovan rak bubrega, Gordon Benks je 12. februara 2019. preminuo mirno, u snu.

Ostali događaji na današnji dan

1847. – Umro Sima Milutinović Sarajlija, srpski pjesnik i učitelj;

1853. – SAD su kupile od Meksika oko 77.000 km² zemlje južno od rijeke Džajla i zapadno od Rio Grandea za 10 miliona dolara;

1902. – Rođen Antun Motika, hrvatski slikar;

1916. – U Petrogradu ubijen i bačen u rijeku Nevu kaluđer-mistik Grigorij Jefimovič Raspućin, veoma uticajna ličnost na dvoru ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova i miljenik carice Aleksandre. Ubila ga je grupa oficira koja je njegovom smrću željela da spase ugled monarhije;

1922. – Zvanično osnovan Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR), stvaranjem konfederacije Rusije, Bjelorusije, Ukrajine i Transkavkaske Federacije;

1924. – Edvin Habl je objavio otkriće da neke od nebula (maglica) nisu dijelovi Mliječnog puta, već da se radi o zasebnim galaksijama, izvan Mliječnog puta;

1950. – Rođen Bjarne Stravstrup, danski informatičar i matematičar, koji je poznat kao tvorac programskog jezika C++;

1998. – Njemačka kancelarka Angela Merkel vjenčala se za kvantnog hemičara Joakima Zauera u Bonu.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This