27. februar kroz istoriju: Rođena glumica koja je „izmislila“ paparaca i bila njihova prva žrtva

27. februar kroz istoriju: Rođena glumica koja je „izmislila“ paparaca i bila njihova prva žrtva

Elizabet Tejlor je dobitnica dva Oskara, ali je mnogi pamte podjednako po osam burnih brakova, lošem zdravlju i zavisnostima, a sve to je proživljeno mnogo više u javnosti nego što je uradila bilo koja druga holivudska zvijezda prije nje.

Njen život je zvučao kao scenario za mnoge današnje holivudske zvijezde bila je dječja zvijezda čiji se život odvijao u medijima, neko koga su lovili paparaci, imala je veze sa poznatim i uticajnim muškarcima i čak se borila protiv zavisnosti od droga.

Elizabet Tejlor, koja je rođena na današnji dan, 27. februara 1932. godine u Londonu, na mnogo načina je definisala predstavu o današnjim slavnim ličnostima, kao neko čiji je život van ekrana, baš kao i na ekranu, uzbudio maštu miliona.

Ono što je činilo njen „fascinantni” život dopadljiv milionima čitalaca i gledalaca dijelom je bio raskid sa starim holivudskim studijskim sistemom pedesetih. Kraj sistema koji je omogućio velikim filmskim kompanijama da temeljno kontrolišu platu zvijezda i njihov publicitet značio je da studiji više ne mogu da zataškaju lične skandale iz straha od štete po reputaciju zvijezde.

Romansa Elizabet Tejlor s njenim kolegom, glavnim glumcem iz “Kleopatre”, Ričardom Bartonom, privukla je ogromno interesovanje medija. Razlog nije bio samo to što se njihova afera preselila sa ekrana pravo u stvarni život, već zato što su oboje u to vrijeme bili u braku.

Kad je italijanski fotograf Marčelo Đepeti upotrijebio dugi telefoto objektiv da slika par dok lješkari na jahti na Mediteranu na vrhuncu njihove afere, to je postala vijest od svjetskog značaja.

Ričard Barton i Elizabet Tejlor
FOTO: ANDOR TORMAI/EPA

Njihova afera, u konzervativnijim šezdesetim, bila je tabu za mnoge, trenutak koji je sve promijenio. U tom smislu, može se reći da je Tejlor bila „prva žrtva paparaca“.

Danas slike slavnih ličnosti koje se baškare u bikiniju na odmoru uobičajena su stvar u tabloidnoj štampi, ali 1962. godine ove slike su doživljene kao šokantne.

Karen Stajnhajmer, sociolog sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji i autorka knjiga Kultura slavnih i Američki san, opisuje ih kao „jedne od prvih trenutaka ‘uhvaćen si’ kad su u pitanju slavne ličnosti”.

Paparaci ne bi danas postojali da nije bilo njih. Fotografi su ih slikali kako ulaze u klubove, penjali su se na drveća i virili preko ograde u njihovo dvorište.

Tejlorino lice redovno bi se našlo na naslovnicama časopisa o glamuru. Magazin Lajf  ju je stavio na naslovnu stranu čak 14 puta, više nego bilo koju drugu ličnost u istoriji ove publikacije.

Drugi model za koji mnogi smatraju da je Tejlor zaslužna jeste uloga slavne ličnosti kao poslovnog entiteta. Ona je bila najplaćenija glumica svog vremena, sklopivši ugovor na pozamašnih milion dolara za ulogu Kleopatre, kao i udio od zarade filma. Ovo je danas model za mnoge velike zvijezde.

Ali njena poslovna umješnost prelazila je granice Holivuda.

Napravivši vlastitu liniju nakita i uspješnu ediciju parfema, postala je pionir u reklamiranju robne marke sa potpisom slavne ličnosti, piše BBC.

Zvezde među kojima su Dženifer Lopez, Paris Hilton i Britni Spirs danas imaju lične robne marke.

Međutim, Tejlor će ostati upamćena i po tome što je iskoristila moć zvijezde da pomogne u dobrotvorne svrhe. Osamdesetih, nakon što je umro njen prijatelj Rok Hadson, postala je jedna od prvih slavnih ličnosti koja je javno progovorila o sidi…

Umrla je 23. marta 2011. godine u Los Anđelesu.

Sedam muževa i osam brakova

1950-51: Konrad Niki Hilton, hotelijer. Elizabet se razvela od njega jer je pio.

1952-57: Majkl Vajlding, glumac koji je bio 19 godina stariji od nje. Dobili su dva sina prije nego što su se razveli.

1957-58: Majkl Tod, filmski producent koji je poginuo u avionskoj nesreći, a Elizabet je ostala udovica. U braku su dobili ćerku.

1959-64: Edi Fišer. Pjevač i najbolji prijatelj Majkla Toda. Razveo se od dotadašnje supruge da bi oženio Elizabet Tejlor. Njihov brak se završio razvodom.

1964-74 i 1975-76: Ričard Barton, slavni glumac. Njih dvoje su imali burnu vezu.

1976-82: Džon Vorner, američki senator. Brak se završio razvodom.

1991-96: Leri Fortenski, građevinski radnik. Vjenčali su se na imanju Majkla Džeksona – Nedođiji. Razveli su se pet godina kasnije.

Ostali događaji na današnji dan

1797. – Bank of England izdala je prve novčanice od jedne i dvije funte;

1873. – Rođen Enriko Karuzo, italijanski tenor;

1900. – U Minhenu osnovan Fudbalski klub Bajern;

1905. – Reorganizacijom Velike škole, osnovan Beogradski univerzitet, prva univerzitetska ustanova u Srbiji;

1933. – Podmetnut požar u njemačkom parlamentu, Rajhstagu;

1996. – SR Jugoslavija ukinula sankcije protiv Republike Srpske (blokada na Drini) uvedene 4. avgusta 1994;

2003. – Tribunal u Hagu izrekao je bivšoj predsjednici RS Biljani Plavšić kaznu od 11 godina zatvora i ona je upućena na izdržavanje kazne u švedski zatvor Hinseberj. Plavšićeva je krajem 2002. priznala krivicu za progon nesrpskog stanovništva tokom rata u BiH;

2015. – Umro Lenard Nimoj, američki glumac poznat po ulozi Spoka iz serijala “Zvjezdanih staza”.

CATEGORIES
Share This