26. januar kroz istoriju: Vesna Vulović preživjela pad aviona sa visine od 10 kilometara

26. januar kroz istoriju: Vesna Vulović preživjela pad aviona sa visine od 10 kilometara

Vesna Vulović je bila jugoslovenska stjuardesa koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je preživjela pad sa visine od 10.160 metara bez padobrana.

Jedina je preživjela eksploziju u avionu, nakon što je na današnji dan, 26. januara 1972. godine bomba probila prtljažnik JAT-a na letu 367 (Stokholm-Kopenhagen-Zagreb-Beograd). U 16.01 Daglas DC-9-30 je raznesen iznad Srpske Kamenjice u Čehoslovačkoj (današnja Češka).

Vesnu Vulović je pronašao mještanin Bruno Honke, koji je čuo kako vrišti među olupinama. Njena tirkizna uniforma bila je prekrivena krvlju, dok su potpetice bile rastrgane od siline udara. Honke je bio ljekar za vrijeme Drugog svjetskog rata i uspio ju je održati u životu dok nisu stigli spasioci.

Preživjela je kao jedina od šest članova posade i 22 putnika jer je bila vezana za svoje sjedište u zadnjem dijelu aviona, koji je, poslije eksplozije, ostao spojen za toalete i pao na snijegom pokrivenu planinu.

Kao objašnjenje preživljavanja pada u izvještajima medija se koristila činjenica da se u trenutku detonacije nalazila u zadnjem dijelu aviona, koji je, kao posljedica eksplozije, spiralnom putanjom pao na tlo i zatim klizao na snježnoj padini, što je usporilo udar.

Imala je frakturu lobanje i karlice, nekoliko polomljenih rebara, obje slomljene noge i tri slomljena pršljena, od kojih je jedan bio zgnječen zbog čega je ostala privremeno paralizovana od pojasa nadolje. Prohodala je nakon nekoliko mjeseci, poslije više uzastopnih operacija.

Vulovićeva se nije sjećala incidenta.

Iako je bila spremna da nastavi posao stjuardese, Nakon 27 dana u komi i 16 mjeseci rehabilitacije, JAT joj je obezbijedio posao pregovarača za teretne ugovore, jer su smatrali da će njeno prisustvo na letovima privući previše publiciteta.

Interesantno je da 22-ogodišnja stjuardesa nije čak ni bila predviđena za kobni let; ona je zamijenila drugu stjuardesu, koja se takođe zvala Vesna.

Jugoslovenske vlasti su sumnjale da su za pad aviona bili krivi hrvatski nacionalisti. Na dan nesreće je eksplodirala i bomba u vozu koji je putovao iz Beča za Zagreb, pri čemu je ranjeno 6 osoba. Čovjek koji se izjasnio kao hrvatski nacionalista sutradan je nazvao švedske novine “Kvällsposten” i preuzeo odgovornost za bombu na letu 367. Niko nikad nije uhapšen.

Nakon nesreće, Vulovićeva je dobila odlikovanje predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, a pjevač narodne muzike Miroslav Ilić snimio je pjesmu pod nazivom „Vesna stjuardesa”, i to na singlici uz veliki hit “Voleo sam devojku iz grada”.

Vesna Vulović je rođena 3. januara 1950, a preminula 23. decembra 2016.

Ostali događaji na današnji dan

1788. – Do Australije doplovili brodovi s prvim kažnjenicima iz Velike Britanije u Botani Bej. Bio je to početak naseljavanja Australije, koji se danas slavi kao Državni praznik Australije;

1841. – Velika Britanija okupirala kineski Hong Kong;

1905. – Kod Pretorije u Južnoj Africi pronađen najveći dijamant na svijetu, „Kalinan“. U sirovom stanju težio 622 grama i imao 3.106 karata;

1925. – Rođen Pol Njumen, američki glumac, režiser i producent;

1935. – Izašao prvi broj beogradskog nedjeljnika Nedeljne informativne novine. Poslije 26 brojeva zabranjen je u septembru 1935. NIN je ponovo počeo da izlazi 7. januara 1951. godine;

1965. – Hindi postao službeni jezik Indije, uz dotadašnji engleski i još 21 jezik naveden u indijskom Ustavu;

1994. – Rumunija kao prva zemlja iz bivšeg Varšavskog pakta potpisala dokument NATO „Partnerstvo za mir“;

2020. – Poginuo Kobi Brajant, američki košarkaš.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This