„U današnje vrijeme sve su skuplje cijene“ Mali poduzetnici bez ičije pomoći od marke prave dvije, ali da li se od toga može živjeti

„U današnje vrijeme sve su skuplje cijene“ Mali poduzetnici bez ičije pomoći od marke prave dvije, ali da li se od toga može živjeti

Početkom Nove Godine krenula su poskupljenja koja predstavljaju problem kako krupnim poslodavcima tako i mladim ljudima koji su krenuli sa svojim biznisima.

Većina mladih osoba zarađuje putem svojih hobija, a neko ih pretvori i u prava zanimanja od kojih žive.

Sagovornica za Srpskainfo ispričala je da se svojim hobijem bavi već 4 godine, ali u zadnjih godinu dana pretvorila ga je mini biznis.

-Slabo se isplati raditi ovu vrstu posla, pogotovo ako se osoba ne posveti skroz poslu. Naravno, zavisi i kakav tip posla prolazi na našem tržištu – dodala je ona.

Smatra da bi njen ručni rad imao veću cijenu i bolje bi prolazio na tržištu u evropskim državama, a da svoje umijeće naplaćuje cijenama koje je prilagodila standardu naše zemlje.

Aktuelna tema ovih dana svakako je poskupljenje ručnih radova i životnih namirnica pa i svega drugog šta nam padne pod ruku u marketima, a njen odgovor je šokirao mnoge:

-U današnje vrijeme sve su skuplje cijene, cijena 50 g vunice koju koristim koštala je 2.30 KM, a sada se cijena podigla na 3 KM – navela je.

Druga djevojka koja se bavi izradom i prodajom nakita, za Srpskainfo otkriva da je u njenom slučaju mali biznis koji razvija već godinu dana, više hobi nego posao.

-Mali biznis meni ne donosi dovoljno novca mjesečno, kako bih ja mogla samo od toga živjeti. Dakle, potrebno je da imam “pravi” posao, kako bih mogla da potpomažem svoj mali biznis – dodala je sagovornica.

Cilj je drugačiji, izjavila je, odnosno da postoji namjera da biznis postane primarni posao. Ali kako je dodala to je u današnje vrijeme jako teško i slabo isplativo, pogotovo nakon poskupljenja sa početkom ove godine.

Cijene potrebnog materijala jesu nešto skuplje u poredjenju sa prošlom godinom, što stvara dodatni problem malim biznisma. A kako mali biznisi imaju slabu ili nikakvu finansijsku podršku od grada, države ili okoline to predstavlja generalno problem, a pogotovo sada kada su podignute cijene – dodao je sagovornik.

Izjavama sagovornika, uglavnom se pored malih biznisa mora raditi dodatni posao, a po svemu sudeći potrebno je i dosta vremena i ulaganja da bi se od njega moglo živjeti.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This