12. mart kroz istoriju: Poginuo čovjek koji je Makijaveliju poslužio kao lik političara cinka

12. mart kroz istoriju: Poginuo čovjek koji je Makijaveliju poslužio kao lik političara cinka

Čezare Bordžija, italijanski vojskovođa, političar i kardinal, rođen je u Rimu kao sin kardinala Rodriga Bordžije i njegove ljubavnice Vanoze de Katanej.

Čezare je bio predodređen za karijeru u katoličkoj crkvi, pa je postao sveštenik sa 15 godina. Paralelno sa biranjem Rodriga Bordžije za papu, Čezare postaje kardinal sa samo 18 godina. Njegov otac je položio sve nade u njegovog brata Đovanija, kog je postavio kao glavnog generala papske vojske. Đovani biva ubijen pod misterioznim okolnostima 1497, što Čezareu otvara mogućnosti za dugo očekivanu vojnu karijeru. Nedugo potom, 17. avgusta 1498. Čezare postaje prvi čovjek u istoriji koji se dobrovoljno odriče kardinalske titule.

Iako je bio sposoban vojskovođa i državnik, Čezare je imao problema da nastavi uspješnu vladavinu bez podrške papstva, koje je držao njegov otac. Nakon smrti svog oca biva uhapšen od strane novog pape Pija Trećeg, potom bježi iz zatvora ali njegovu konačnu propast izaziva izbor za papu smrtnog neprijatelja njegove porodice – kardinala Đulijana dela Rovere.

Poginuo je na današnji dan, 12. marta 1507. u bici kod Navare.

S imenom ovog vojskovođe i kardinala povezan je pojam hladnokrvnog ubice, koji ne preza ni pred kakvim zločinom, a Makijaveli, koji mu je posvetio svoje djelo Vladalac, pominje ga kao uzor političara cinika, čuvenog po okrutnosti i bezobzirnosti. Razni izvori nagovještavaju da je u borbi za presto Čezare najprije naredio da ubiju njegovog starijeg brata, ali je ove tvrdnje teško dokazati jer potiču od neprijatelja porodice Bordžija.

Čezare se 10. maja 1499. oženio Šarlotom od Albreta, koja je bila sestra Huana Trećeg od Navare. Zajedno su imali kćerku, Luizu Bordžiju. Čezare je bio otac još najmanje 11 djece, među kojima su i Đirolamo Bordžija, koji se oženio Izabelom, kontesom od Karpija, i Lukrecija Bordžija, koja se poslije očeve smrti preselila na dvor svoje tetke Lukrecije u Ferari.

Čezareova originalna grobnica je bila u crkvi Santa Marija u Vijani i nosila je natpis „Ovdje leži u malo zemlje onaj koga su plašili svi, onaj koji je držao mir i rat u svojoj šaci”. Međutim, 1537. lokalni sveštenik naređuje da se njegovi ostaci premjeste na lokaciju izvan crkve.

Ostali događaji na današnji dan

1854. – Krimski rat: Velika Britanija i Francuska zaključile savez sa Otomanskim carstvom protiv Rusije;

1913. – Kanbera je postala glavni grad Australije;

1918. – Moskva proglašena za prestonicu Rusije umjesto Petrograda;

1935. – Umro Mihajlo Pupin, srpski i američki naučnik i pronalazač;

1938. – Vermaht je okupirao Austriju, koja je postala Ostmark, pokrajina u Trećem rajhu;

1947. – Američki predsjednik Truman iznio je svoju, tzv. Trumanovu doktrinu pred Kongresom SAD o pomoći zemljama ugroženim komunizmom. Prva sredstva data Grčkoj i Turskoj;

1962. – Rođen Dražen Ričl Zijo, jugoslovenski muzičar; osnivač “Crvene jabuke”;

1978. – Partije ljevice, prvi put u istoriji Francuske, dobile apsolutnu većinu u prvom krugu parlamentarnih izbora;

1999. – Poljska, Češka i Mađarska postale članice NATO, kao prve zemlje bivše članice Varšavskog ugovora koje su pristupile ovoj alijansi;

2003. – U Beogradu, oko 12.25, u dvorištu Vlade ubijen premijer Srbije Zoran Đinđić. U Srbiji proglašeno vanredno stanje i otpočela policijska akcija „Sablja“.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This