12. februar kroz istoriju: Vragolije s Monikom podigle popularnost Bilu Klintonu

12. februar kroz istoriju: Vragolije s Monikom podigle popularnost Bilu Klintonu

Kada je predsjednik SAD Bil Klinton ušao u Ružin vrt u Bijeloj kući prije 25 godina, nakon što je izbjegao da bude izbačen iz Ovalnog kabineta tokom sage o impičmentu, jedna od njegovih prvih riječi bila je „izvinite“.

Senat SAD je, naime, na današnji dan, 12. februara 1999. godine, oslobodio Klintona optužbi za krivokletstvo i opstrukciju pravde, čime je, poslije godinu dana, okončana seksualna afera s Monikom Levinski i izbjegnut impičment.

Klinton se tada izvinio naciji zbog onoga što je “rekao i učinio da pokrene ove događaje i veliki teret koji je bio na Kongresu i američkom narodu”.

– Sada kada je Senat ispunio svoju ustavnu odgovornost dovodeći ovaj proces do kraja, želim još jednom da kažem američkom narodu koliko mi je žao zbog onoga što sam rekao i uradio – rekao je Klinton, čitajući iz pripremljenih bilješki.

Proces impičmenta protiv 42. predsjednika SAD pokrenut je 8. oktobra 1998. godine. Optužen je za “zločine i prekršaje”, a optužbe su se posebno odnosile na to da Klinton nije govorio istinu iako je položio zakletvu, te da je opstruisao pravdu.

Optužbe su proizašle iz tužbe za seksualno uznemiravanje koju je protiv Klintona podnijela Pola Džons i Klintonovog svjedočenja u kom negira da je imao seksualne odnose s pripravnicom u Bijeloj kući Monikom Levinski.

Klinton i Levinski (suvenir)
FOTO: ANATOLY MALTSEV/EPA

Klinton je tako 19. decembra 1998. postao drugi američki predsjednik koji je opozvan, te je proces proslijeđen Senatu.

Suđenje je počelo u januaru 1999, a već je 12. februara bilo poznato da ne postoje potrebne dvije trećine za smjenu. Članovi Kongresa su glasali u skladu s partijskom pripadnošću u procesu glasanja za impičment predsjednika po dvije odvojene optužnice – za laganje pod zakletvom i opstrukciju pravde. Klinton je oslobođen po svim tačkama i ostao je na vlasti sve do kraja svog drugog mandata.

Uprkos javnom sramoćenju zbog skandala i činjenici da je tek drugi predsjednik koji je impičovan, Klintonova podrška je porasla na 73 odsto 1999. godine.

Levinski je kasnije rekla da nije smatrala Klintona – „s njegovim velikim crvenim nosom i grubom, žilavom sijedom kosom“ – privlačnim sve dok ga konačno nije vidjela na ceremoniji dolaska na travnjak Bijele kuće u julu 1995.

– Sada vidim o čemu sve djevojke pričaju – prisjetila se.

Očarana njegovom harizmom, počela je više da posjećuje ​​te rutinske događaje kad god je mogla. Sve ostalo je istorija.

Ostali događaji na današnji dan

1841. – Rođen Laza Kostić, srpski književnik, pjesnik, novinar, dramski pisac i estetičar;

1851. – Edvard Hargrejvs pronašao zlato u Samerhil Kriku u Novom Južnom Velsu, izazvavši zlatnu groznicu u Australiji;

1859. – Završena je Svetoandrejska skupština koja je započela s radom 12.12.1858. Pod pritiskom opozicije, i to ustavobranitelja, i grupe liberala, oduzet je mandat knezu Aleksandru Karađorđeviću i predat knezu Milošu Obrenoviću, te je na taj način otpočela njegova druga vladavina;

1899. – Njemačko carstvo kupuje od Španije ostrvo Karolina, Marijanina ostrva i Palau u Pacifiku za 17 miliona maraka;

1912. – Abdicirao posljednji kineski car Pu Ji, iz dinastije Manču, Kina postala republika, a prvi predsjednik Sun Jat Sen;

1960. – Čak Beri snima “Bye, Bye Johnny”, “Jaguar And Thunderbird”, “Drifting Blues” i druge numere;

1974. – U Moskvi uhapšen ruski pisac Aleksandar Solženjicin, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1970. Narednog dana oduzeto mu sovjetsko državljanstvo i protjeran iz zemlje. Poslije dvije decenije provedene u emigraciji u SAD vratio se u Rusiju;

1986. – SAD izručile Jugoslaviji Andriju Artukovića, ministra unutrašnjih poslova Vlade Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svjetskom ratu. Jugoslovenske vlasti Artukovića, koji je poslije rata pobegao iz zemlje, optužile za ratne zločine počinjene nad civilima, među kojima je bilo najviše Srba i Jevreja;

1990. – Umro Nenad Radulović, poznat i kao Neša Leptir, rok muzičar, pjevač beogradske grupe “Poslednja igra leptira”, a glumio je i u Indeksovom radio pozorištu;

2002. – Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu počelo suđenje bivšem predsjedniku Srbije i Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, prvom šefu države kojem se sudilo pred Međunarodnim sudom.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This