Đačke ekskurzije za roditelje postale luksuz

Đačke ekskurzije za roditelje postale luksuz

Visoke cijene ekskurzija za osnovnu i srednju školu – problemi su koji pogađaju brojne roditelje u Republici Srpskoj. Sva djeca treba da budu jednaka i da imaju bar slične mogućnosti kada su eksurzije i izleti u pitanju, a da li je to, uz visoke cijene, moguće?

Najljepši period školovanja za svakog đaka je eksurzija. Putovanje i upoznavanje novih kultura. Nažalost, čini se da danas to postaje luksuz.

Građani Bijeljine kažu da je skupo: „Moglo bi biti malo jeftinije za djecu, jer kažemo sve omladina, treba dati omladini, a ipak je skupo. Vjerovatno da ima roditelja da za njih to ne predstavlja nikakav problem, a opet 90% nema takve mogućnosti. Prema tome treba voditi računa, ali sad se tu pojavljuju mnogi menadžeri, koji nude razne uslove, ali te usluge koje se pružaju moraju biti sigurnost.“

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola iz Bijeljine, kaže da želi da svi odu na putovanje:

„Intencija škola je da svi učenici imaju jednaka prava i da svi roditelji mogu jednako da učestvuju u svim procesima, pa i u izvođenju maturskih eksurzija i izleta koje organizuje škola. Postoji procedura za izbor destinacije, te se tako određuje i cijena za realizaciju i ta procedura pretpostavlja da sami biraju na osnovu ponuda koje imaju i opet sami mogu profilisati, sami biraju destinaciju, kada izaberu destinaciju, ta destinacija ima određenu cijenu.“

Roditelji komentarišu, narodski rečeno, da se možda neko „ugradi“ u taj novac od eksurzija, kome ide koji procenat?

„Na djeci se i te kako zarađuje, u svakoj situaciji, tako da se i ovaj aspekt sveo na to materijalno. Imamo turističke organizacije koje rade svoj posao, njima to jeste posao, to je sve uredu i treba da zarade, ali bi, ipak, trebalo da se napravi neki dijalog u društvu o tome šta je neka opravdana cijena, a šta nije“, kaže Jelena Sarafijan, Udruženje građana „Roditelje za prava djece“, Bijeljina.

Anketirani građani saglasni: „Sigurno da se zarađuje, sve je danas komercijala, tako da vjerujem da se zarađuje. Treba da se odradi dobra analiza da bi se dobro znalo da krajna ponuda bude dobra za krajnjeg potrošača.“

„Pogotovo je pitanje zašto ista destinacija različito košta u školama, znači da postoje i tu određene vrste zloupotrebe, ali generalno cijene jesu visoke u društvu“, kaže Sarafijan.

Jeftinije biti ne može biti, jer turističke agenciju imaju posebne troškove za organizaciju.

„Dosta roditelja kada dođe ne vidi neke stvari, na primjer, vodiči koji su jako skupi, njihove dnevnice su jako visoke, ali su licencirani. Zatim doktori, lijekovi koji idu usput. Cijene jesu veće, eksurzija, na primjer, za prošlu godinu od septembra za ovu godinu je poskupjela za 10%. Prošle godine eksurzija za 4 puna pansiona koštala je 429 KM, dok je ove godine 485 KM. Ako govorimo o inostranstvu tipa Italija, Španija, Grčka, tu su poskupjele za 12%, to su već veće sume novca“, kaže Jelena Josipović iz turističke agencije „Hepi trevel“.

„Škola ne može uticati ni na procese ni na cijenu, može savjetodavno da preporuči nešto kako bi što veći broj djece otputovao, ali ipak djeca i roditelje donose ključnu odluku“, kaže predsjednik Aktiva direktora srednjih škola, Bijeljina.

„Cijena eksurzija definitivno raste, zbog novih povećanja, zbog troškova, zbog smještaja, koliko oni objektivno rastu, spram porasta cijena u realnom tržištu ja prosto nemam perpepciju, ali mi imamo javni poziv, prosto takmičenje tih agencija sa cijenom i biramo onu koja ima najnižu cijenu“, kaže Đurić.

„Da li se to kvalitetno realizuje takođe se ne postavljaju pitanja, imali smo i trovanja djece, masovnih, gdje niko niti je snosio odgovornost niti se pitao zašto je do toga došlo niti se pokušalo spriječiti nešto tako idući put“, kaže Jelena Sarafijan iz Udruženja građana „Roditelje za prava djece“, Bijeljina.

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This