Zaharova: Srbi se nikada neće odreći svoje istorije

Zaharova: Srbi se nikada neće odreći svoje istorije

Komentarišući proteste nakon izbora u Srbiji, ona je u intervjuu za televiziju “Rusija-24” napomenula da su u svemu tome vidljive ozbiljne komponente zapadne intervencije, odnosno miješanje u unutrašnja pitanja Srbije.

Zaharova je izrazila uvjerenje da je srpski narod sposoban da se odupre pokušajima Zapada da se miješa u unutrašnja pitanja Srbije i da podstiče krizu u toj zemlji.

– Ono što je najvažnije jeste da Srbija i srpski narod imaju ovaj imunitet. To je veliko iskušenje, dug je put suprotstavljanja naletu sa Zapada sa kojim Srbija sada pokušava da se izbori, ali ja vjerujem u njih – navela je Zaharova.

Ona je istakla da je ubijeđena da srpski narod, bez obzira na to kakav scenario sprema Zapad, ima nešto čime će na to da odgovori.

– Srbi znaju svoju istoriju, koje se, za razliku od Ukrajine, neće nikada odreći. Oni sveto odaju počast svima onima koji nisu samo radili za prosperitet svoje države, već su žrtvovali svoje živote, na primer, u 20. vijeku, kao i prije toga. Ovaj imunitet je duboko ukorijenjen i ne može se lako slomiti ili jednostavno odbaciti, jer to neće funkcionisati – poručila je Zaharova.

Opozicioni blok “Srbija protiv nasilja” smatra da su parlamentarni i opštinski izbori održani 17. decembra namješteni, a pristalice opozicije započele su proteste ispred zgrade Republičke izborne komisije u Beogradu 18. decembra.

Demonstranti i poslanici liste “Srbija protiv nasilja” pokušali su u nedjelju, 24. decembra, da nasilno uđu u zgradu Skupštine grada Beograda. Nakon što su razbili staklo na vratima, zadržale su ih policijske snage na ulazu u zgradu.

Policija je rastjerala učesnike nereda i privela 38 lica, podsjeća TASS.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić opisao je pokušaj upada u zgradu Skupštine kao napad na suverenitet države.

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da je Moskva ranije upozorila Beograd na potencijalne nemire.

Republička izborna komisija odlučila je da će se izbori ponoviti sutra na 28 glasačkih mjesta. Opozicioni blok “Srbija protiv nasilja” odbio je da učestvuje u novim izborima, a aktivisti opozicije najavili su velike proteste u Beogradu na dan ponavljanja izbora.

Srna

CATEGORIES
Share This