Da li je Vasvija Vidović, kako bi zaštitila i sebe, pokušala iznijeti skriveni telefon Debeveca, a ne samo uhapšenog Debeveca

Da li je Vasvija Vidović, kako bi zaštitila i sebe, pokušala iznijeti skriveni telefon Debeveca, a ne samo uhapšenog Debeveca

Ranko Debevec, suspendovani Predsjednik Suda BiH, daleko, predaleko je od “dobroćudne osobe” kakvom se predstavljao.

Debevec je duboko involviran u niz nelegalnih, teških kriminalnih radnji, a klupko koje je počelo da se odmotava nakon njegovog hapšenja, mnogo je veće nego je prvobitno izgledalo.

Istraga oko Debeveca je tek počela, a, kako stvari stoje u ovom trenutku, ona će se multiplikovati u niz istraga oko nezakonitih poslova suspendovanog Predsjednika Suda BiH koji je “igrao sa svima”, a ne samo sa Osmanom Mehmedagićem Osmicom, bivišim direktorom OSA BiH, sa kojim je uhapšen isti dan (18.12.) zbog ilegalnog prisluškivanja sudija i tužilaca Suda i Tužilaštva BiH.

Već sam objavio da je Debevec iz prostorija Sipa, kada je doveden na saslušanje, pokušao da prokrijumčari svoj treći, tada skriveni, telefon koji je sakrio od inspektora u donji veš. Telefon je dao svojoj advokatici Vasviji Vidović koja je pokušala da ga iznese iz Sipe, ali je u tom spriječena.

Na ovom mjestu postavlja se vrlo teško pitanje za advokaticu Vidović, koja je priznala da je pokušala iznijeti ilegalno telefon: Da li je telefon pokušala iznijeti primarno zbog svog klijenta Debeveca ili, pak, i zbog sebe?

Jasan odgovor na ovo pitanje daće forenzika pomenutog telefona, ali sasvim je realno da je Vidovićeva pokušala iznijeti telefon i zbog sebe. Tako iskusna advokatica ne bi sebi dozvolila kriminalni akt, što jeste ometanje istrage pokušajem skrivanja telefona, da nema veliki razlog za to. A razlog bi mogla biti upravo ona, odnosno njena eventualna komunikacija sa Debevecom o slučaju “Respiratori”

Vasvija Vidović u tom predmetu zastupa Fadila Novalića, bivšeg premijera Federacije BiH, koji je, nepravosnažno, osuđen na četiri godine zatvora zbog kupovine neispravnih i neupotrebljivih respiratora tokom pandemije virusa korona.

Debevec i Osmica osumnjičeni su za ilegalno prisluškivanje sudija i tužilaca Suda i Tužilaštva BiH, kako bi, na taj način, nadgledali rad na predmetima “Diploma” (Osmica) i “Respiratori” (Novalić i drugi).

Ranije sam već naveo da su i Osmica i Debevec imali svoje ljude u obje institucije, ali je jasno da nikom nisu vjerovali i da su htjeli dodatno da se obezbijede ilegalnim prisluškivanjem.

Plašili su se da ne dođe do hapšenja Osmice, Asima Sarajlića, ali i Sebije Izetbegović, što je vrlo interesantno.

Osmica i Debevec su u pritvoru, a klupko se odmotava; Oko Osmice se već mnogo toga zna, ali sve dosad objavljeno je samo dio, dok će, kada je Debevec u pitanju, otkrića koja slijede biti šokantna.

Uzgred, Osmica sasvim dobro podnosi pritvorske dane, za razliku od svog štićenika i saradnika u nezakonitim poslovima Debeveca.

Ne znam šta o svemu misli Suad Arnautović, član CIK-a BiH, ali sam ubijeđen da intenzivno razmišlja i o Osmici i Debevecu i telefonu i svojoj budućnosti. I znoji se baš. O uzrocima pretjeranog znojenja kada dođe vrijeme. (nastaviće se)

Slobodan Vasković

Blog slobodanvaskovic

CATEGORIES
Share This