„Zabrinuti smo zbog plana Izraela“ SAD se protive invaziji na Rafu

„Zabrinuti smo zbog plana Izraela“ SAD se protive invaziji na Rafu

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je danas u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom da se SAD protive invaziji Izraela na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze iz humanitarnih razloga, saopštila je Bijela kuća.

Usaopštenju se navodi da je Bajden ponovio zabrinutost SAD za više od milion Palestinaca koji se nalaze u Rafi zbog plana Izraela da napadne uporišta Hamasa u tom gradu, prenio je AP.

“Potrebna veća pomoć za Palestince u Gazi”

Bajden je takođe naglasio da treba još više povećati isporuku humanitarne pomoći za Palestince u Pojasu Gaze i razgovarao je sa Netanijahuom o izraelskom otvaranju dodatnih prelaza u severnom dijelu palestinske enklave iduće sedmice da bi se omogućio prolazak veće količine pomoći.

Bajden i Netanijahu su takođe razgovarali o tekućim pregovorima o oslobađanju talaca dok se čeka odgovor Hamasa na najnoviji prijedlog sporazuma o taocima, ističe se u saopštenju.

Bajden je u razgovoru pomenuo zajedničku izjavu koju je izdao ove sedmice sa liderima 17 drugih zemalja zahtijevajući da Hamas odmah oslobodi preostala 133 taoca koje drži u Pojasu Gaze, što bi omogućilo trenutni prekid vatre i dostavljanje pomoći za civile u enklavi, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je Bajden ponovio snažnu posvećenost SAD bezbjednosti Izraela koji je bio izložen napadu iranskih raketa i dronova ranije ovoga mjeseca.

Bijela kuća ističe da je Bajden tokom razgovora sa Netanjahuom bio manje oštar nego u prethodnom telefonskom razgovoru ovoga mjeseca kada je upozorio da buduća podrška SAD Izraelu u ratu zavisi od brzog sprovođenja novih koraka za zaštitu civila i humanitarnih radnika. Dvojica lidera su posljednji put razgovarali 13. aprila nakon što je Iran izveo napade raketama i dronovima na Izrael

Agencije

CATEGORIES
Share This