Moćna si Srbijo, imaš evropsku šampionku!

Moćna si Srbijo, imaš evropsku šampionku!

Sara Ćirković je osvojila zlato na Evropskom prvenstvu! Ispisana je istorija srpskog sporta, 19-godišnja boks senzacija je Srbiji donela prvo zlato ikada na nekom velikom takmičenju u seniorskoj konkurenciji pobedom nad Lakramjorom Perijok iz Rumunije. Ćirkovićeva je ogroman uspeh najavila osvajanjem omladinskih i juniorskih medalja, te plasmanom na Olimpijske igre u Parizu.

Možda zvuči nerealno, ali sa samo 19 godina Sara Ćirković je postala najuspešnija srpska bokserka ikada. Ruku na srce, za razliku od boksera, Srbija nema veliku tradiciju bokserki, ali to ne umanjuje čuda koja pravi devojka iz Bratunca. Osvojila je sve što je mogla da osvoji u juniorskim i omladinskim danima, isto je nastavljeno i kada je prešla među seniore, mada i dalje tinejdžerka. Poslednji uspeh u nizu, nedugo posle izborenih Olimpijskih igara, je evropsko zlato, a u finalu je poražena Lakramjora Perijok, šampionka Evrope iz 2019. i viceprvakinja sveta iz 2022.

Ćirkovićeva je u ring ušla sa znatno iskusnijom, a to je često otkad je seniorka, rumunskom bokserkom Lakramjorom Perijok. Mada je Rumunka od starta zauzela sredinu ringa, nije joj to mnogo značilo. Izvlačila se u krug Sara, udarala i izbegavala školski. Gotovo da nije držala gard, verovala je u svoju brzinu i nije pogrešila.

Poslednji udarac u prvoj rundi pokrenuo je odbrojavanje Rumunki, već se tada moglo namirisati zlato. Sredinom druge runde ponovo direk u nos protivnice i novo sudijsko brojanje Perijod, tada je već bilo jasno da sve osim nokauta bokserke u plavom dresu znači zlato za Srbiju.

U trećoj rundi je Sara Ćirković posao odradila najpametnije moguće, izbegavajući tuču. Eksivirala je udarce, pretila iz kontre te nije bila pasivna, i udarac po udarac bila sve bliža zlatnoj medalji koju je na kraju i osvojila.

Sportal

CATEGORIES
Share This