„Vašington post“: Procurili dokumenti – Ukrajinci bi uskoro mogli da ostanu bez municije

„Vašington post“: Procurili dokumenti – Ukrajinci bi uskoro mogli da ostanu bez municije

Procurili povjerljivi američki dokumenti otkrili su da u Ukrajini postoji drastičan nedostatak zapadnog naoružanja, prije svega municije i protivvazdušnih sistema, prenosi „Vašington post“.

Otkriveni dokumenti iznose izuzetno detaljne informacije o stanju na ukrajinskom frontu krajem februara i početkom marta ove godine, u trenutku kada je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da je količina municije koju Ukrajina troši „mnogo puta veća“ od one koju njeni sponzori proizvode.

Curenje tajnih i obavještajnih podataka: Pentagon uznemiren, potraga za

Ukrajinski zapadni saveznici već neko vrijeme pokušavaju da pronađu dodatnu municiju kako znaju i umiju, tražeći je od Južne Koreje do Istočne Evrope i Centralne Azije, navodi vašingtonski list. Oni pokušavaju i da povećaju domaću proizvodnju, svega nekoliko nedjelja prije najavljene ukrajinske ofanzive.

Nedostatak protivvazdušnih sistema takođe predstavlja veliki problem za Kijev. U jednom od američkih dokumenata piše da će „sposobnost Ukrajine da koristi PVO srednjeg dometa biti potpuno umanjena do 23. maja. Ukrajina može da izdrži još dva ili tri talasa ruskih udara“, navodi „Vašington post“.

Riječ je o dokumentima koji su bili namijenjeni najvišim zvaničnicima Pentagona, kao i za još stotinak drugih zaposlenih u američkom Ministarstvu odbrane. Ministarstvo pravde će istražiti kako su ti dokumenti dospjeli u javnost.

Nakon te sumorne procjene, i još uvek suočeni sa opasnošću u kojoj se Ukrajina nalazi, Sjedinjene Države i saveznici iz NATO-a požurili su vladi u Kijevu dostave veći broj sistema protivvazdušne odbrane.

Curenje informacija izazvalo je bijes kod ukrajinskog vojnog i političkog rukovodstva, koje je pokušalo da prikrije loše stanje u kom se nalazi njihova vojska kada je riječ o nedostacima municije, navodi „Vašington post“. Jedan neimenovani zvaničnik „pokazao je zabrinutost da bi u budućnosti moglo doći do još curenja informacija“.

Mnogi zapadni zvaničnici opisali su najavljenu ukrajinsku ofanzivu kao „prelomni trenutak“ koji bi mogao da odredi nastavak sukoba u toj zemlji.

Iako u Pentagonu tvrde da Ukrajini šalju „šta im treba kada im treba“, procurili dokumenti pokazuju da je situacija na terenu drastično drugačija. Oni pokazuju da PVO sistema koje je Kijev dobio od zapada ima malo, kao i da često nisu u stanju da se na adekvatan način suprotstave ruskim raketnim udarima.

Dokumenti otkrivaju da bi ukrajinski sistemi SA-11 mogli da ostanu bez municije do 13. aprila, sistemi američke proizvodnje NASMAS do 15. aprila, a sistemi SA-8s do maja ove godine. U njima se Ukrajini preporučuje da „prioritet stavi na gađanje ruskih aviona i helikoptera“, dok bi municiju trebalo štedeti kada je riječ o dronovima.

Portparol ukrajinske avijacije pukovnik Jurij Ignjat priznao je da njegova zemlja ima ograničene zalihe municije sovjetske proizvodnje, kao i da će municije koja se proizvodi u Rusiji „prije ili kasnije ponestati“.

Dok je protivvazdušna odbrana sa obje strane ograničila upotrebu vazdušnih snaga u sukobu, dokumenti otkrivaju posljedice potencijalnog ukrajinskog gubitka municije.

Prema navedenim informacijama, ruski avioni mogli slobodnije da se kreću i izvode udare, njihovi raketni udari bili bi direktniji, a avioni bi mogu da igraju značajniju ulogu u napadima na trupe tokom kontraofanziva, navodi „Vašington post“.

Ukratko, ukoliko Ukrajina ostane bez municije za protivvazdušne sisteme, ruska avijacija bi lako mogla da uspostavi potpunu vazdušnu superiornost.

Detalji u dokumentima takođe naglašavaju ranjivosti u slučaju ograničene protivvazdušne odbrane u konvencionalnom ratu: vojska mora da napravi izbor koje će ciljeve štiti a koje ne.

Dokumenti ilustruju kako značaj protivvazdušne odbrane, tako i činjenicu da je jednostavno nema dovoljno, rekao je direktor projekta za odbranu od raketa u Centru za strateške i međunarodne studije Tom Karako za „Vašington post“.

„To je uvijek ograničeno, konačno. U nekim aspektima, nevjerovatno je da su Ukrajinci imali dovoljno kapaciteta da se održe do sad.“

„Vazdušna odbrana ne može da pobedi u ovom sukobu“, rekao je Karako. „Ali njeno odsustvo bi ga moglo izgubiti.“

Ukrajini nedostaje i municija za artiljeriju

Dokumenti otkrivaju i da Kijev ima problema i sa municijom za artiljeriju. Procjenjuje se da Ukrajinska vojska svakog dana ispali oko 7.700 granata, odnosno po jednu svakih 6 sekundi.

Zapadne zemlje su do sada Kijevu poslale više od milion granata, ali su njihova skladišta i dalje konstanto na ivici da budu prazna. Bez redovnih isporuka, Ukrajina bi vjerovatno ostala bez artiljerije za svega nekoliko dana, piše „Vašington post“.

Pentagon je ukrajinske trupe upozorio da budu štedljiviji sa artiljerijskom municijom, u isto vrijeme izražavajući nadu da će „novoobučeni vojnici i oklopna vozila Ukrajincima omogućiti da budu agresivniji u borbama na tlu“.

Agencije

CATEGORIES
Share This