Ultimatum Izraelu, ako ne poslušaju prestaje podrška

Ultimatum Izraelu, ako ne poslušaju prestaje podrška

Predsednik SAD Džozef Bajden istakao je danas tokom razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom da podrška SAD Izraelu zavisi od procene akcije Izraela na novim hitnim koracima koje treba da sprovede.

On je rekao da su napadi na humanitarne radnike i ukupna humanitarna situacija neprihvatljivi, saopštila je Bela kuća.

Bajden je jasno stavio do znanja potrebu da Izrael objavi i sprovede niz konkretnih, i merljivih koraka za rešavanje civilne štete, humanitarne patnje i bezbednosti humanitarnih radnika, dodaje se u saopštenju.

Takođe je rekao i da će američka politika u pogledu Gaze biti određena procenom trenutne akcije Izraela na ovim koracima.

Bajden je istakao da je hitan prekid vatre od suštinskog značaja za stabilizaciju i poboljšanje humanitarne situacije i zaštitu nedužnih civila i pozvao premijera Izraela da ovlasti svoje pregovarače da bez odlaganja zaključe sporazum o vraćanju talaca kućama. saopštila je Bela kuća.

Dvojica lidera su, takođe, razgovarala o javnim iranskim pretnjama Izraelu i izraelskom narodu. Bajden je jasno stavio do znanja da SAD snažno podržavaju Izrael, koji je suočen sa tim pretnjama.

Neimenovani zvaničnik Bele kuće prethodno je izjavio da je razgovor dvojice lidera trajao manje od 30 minuta.

(Tanjug) Foto: AP Photo/Evan Vucci

CATEGORIES
Share This