Tri manastirska kamena ugrađena u temelje škole

Tri manastirska kamena ugrađena u temelje škole

U temelje nove škole i vrtića u Donjem Crnjelovu položena su tri kamena iz Studenice, Hilandara i Pećke patrijaršije, sa porukom da narod Semberije treba da ostane na putu Svetosavlja, poručio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, dodajući, da ovaj objekat finansira Gradska uprava bez podrške republičkih nivoa vlasti.

Arsen Arsenović je bivši đak male škole u Donjem Crnjelovu, danas kao roditelj, srećan je što će njegovo četvoro djece školovati se u novom objektu.

“Crnjelovo je veliko selo i zaslužuje ulaganja. Ova stara škola je dotrajala, tako da je ovaj dan veliki za sve nas, jer ćemo dobiti novu školu”, kaže Arsenović.

Za bivše i sadašnje prosvjetne radnike izgradnja nove seoske škole je veliki događaj koji potvrđuje da selo živi i opstaje sve dok školsko zvono okuplja najmlađi naraštaj.

“Nisam nikada imala problema sa djecom i roditeljima, a radila sam u ovom selu više od tri decenije. Za mene je ovaj dan veoma važan jer će djeca imati bolje uslove za školovanje”, priča Marica Krbanjević, učiteljica u penziji.

“Ovo je istorijski dan za mještane Crnjelova, jer sve dok se grade škole biće i djece”, kaže
Dragan Maksimović, profesor razredne nastave

Da naše školstvo ide putem Svetosavlja, potvrđuju i tri kamena koja su ugrađena u temelje novog objekta.

“Kamen iz manastira Studenice je stigao u Donje Crnjelovo, zatim kamen iz Hilandara i treći kamen iz Pećke patrijaršije”, ističe Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine.

Već u septembru 2025 godine očekuje se da đaci sjednu u školske klupe, a sve troškove izgradnje i opremanja snosi Gradska uprava bez podrške resornog ministarstva.

Uporedo sa polaganjem kamena temljca, posađen je i hrast koji simbolizuje snagu koja je jedna od glavnih osobina naroda Crnjelova.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This