Ukrajina tvrdi da je spriječila državni udar na Kijev

Ukrajina tvrdi da je spriječila državni udar na Kijev

– Ukrajinska služba bezbjednosti (SBU) i Kancelarija državnog tužioca saopštile su danas da je grupa aktivista prošle nedjelje planirala „provokacije“ u glavnom gradu Kijevu, sa ciljem da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

Četvorica muškaraca su pod istragom, a dvojici od njih je određen pritvor.  Osumnjičenima prijeti kazna do deset godina zatvora i oduzimanje imovine.

Pripadnici SBU su tokom racije otkrili oružje i municiju, prenosi ukrajinski portal Telegraf.

Istragom je utvrđeno da je tokom maja i juna ove godine grupa ljudi na društvenim mrežama pozivala na diskreditaciju aktuelnog rukovodstva države, promjenu ustavnog poretka i preuzimanje državne vlasti u Ukrajini.

„Oni su planirali da preko domaćih i stranih informacionih resursa šire informacije o ‘nemirima’ u Kijevu kako bi destabilizovali društveno-političku situaciju unutar naše zemlje, što bi išlo u prilog Ruskoj Federaciji“, navodi se u saopštenju SBU, prenosi Tanjug.

Napominje se da je organizator nereda bio predsjednik sindikata, koji je i ranije organizovao provokacije, a poznat je po svojoj antiukrajinskoj poziciji od 2015. godine.

Da bi sproveo plan, iznajmio je salu u Kijevu koja može da primi dve hiljade ljudi, a takođe je pokušao da angažuje vojno osoblje i naoružane čuvare privatnih struktura da izvrše zapljenu.

„Zavjerenici su 30. juna planirali da održe  navodno zabavni skup u Kijevu, izaberu privremenu vladu, uđu u Vrhovnu Radu, smjene državni vrh i sprovedu preuzimanje vlasti. SBU je blagovremeno razotkrila nezakonite namjere učesnika, dokumentovala njihove subverzivne aktivnosti i privela organizatore“, ističe se u saopštenju.

Telegraf podsjeća da su Služba bezbjednosti Ukrajine i nacionalna policija uhapsila organizovan grupu odgovornu za seriju podmetanja požara na vojna vozila TCC (Teritorijalni centri za regrutaciju i socijalnu podršku). Pripadnike ove grupe regrutovale su, kako navodi Telegraf, ruske specijalne službe.

(Nezavisne) Foto: Tanjug/AP

CATEGORIES
Share This