“SAMI SEBI NAJVEĆI NEPRIJATELJI” Hoće li izbor Vukovića iskoristiti partije iz FBiH i dovesti Srbe u još veće sukobe

“SAMI SEBI NAJVEĆI NEPRIJATELJI” Hoće li izbor Vukovića iskoristiti partije iz FBiH i dovesti Srbe u još veće sukobe

Između vlasti i opozicije u Republici Srpskoj moglo bi doći do eskalacije sukoba i to ukoliko PDP pokrene najavljenu smjenu aktuelnog Savjeta ministara BiH.

To su već najavili lideri stranaka, koji čine vladajuću koaliciju u Srpskoj, optužujući Centralnu izbornu komisiju BiH za malverzaciju organizujući žrijebanje petog delegata u Klubu Srba Doma naroda BiH.

– Cilj je da se napravi podjela u Republici Srpskoj, da imate jednu vlast na nivou BiH, drugu na nivou Republike Srpske i to je najbolji način za međusrpske sukobe – rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

On je istakao i da je jasno ko je kreator cijele sage oko listića PDP, da oni koji nisu mogli ni na koji način da blokiraju zastupanje jedinstvene srpske politike u Banjaluci i Sarajevu, te da oni sada pokušavaju da na tom jednom dijelu političke linije naprave lakši napad na Republiku Srpsku.

– Najlakše je Republiku Srpsku napasti preko vlastitih kadrova – poručio je Stevandić.

Naime, Nenad Vuković, generalni sekretar PDP i novi opozicioni delegat u Domu naroda BiH, poručio je da će SNSD sada imati tri delegata u ovoj instituciji i da to može da mijenja političke prilike kada je u pitanju nivo BiH.

biranje delegata u centralnoj izbornoj komisiji bih
FOTO: AMER KAJMOVIĆ/FENA

Na pitanje da li je već bilo razgovora o prekompoziciji državne vlasti, Vuković kaže da je njihova intencija da prvo pokušaju razriješiti Savjet ministara BiH ne prejudicirajući kako i na koji način se može praviti neki drugi.

– Nama nije intencija da što prije dođemo u poziciju vlasti, da sjednemo u fotelje, nego da pokušamo razriješiti najlošiji sastav Savjeta ministara BiH. Mislim da ta koalicija nije radila dobro u prethodnom periodu, nisu ništa radili i potrebno je pokrenuti tu proceduru i da vidimo šta svi ostali u Predstavničkom domu i Domu naroda PS BiH misle o temi razrješenja Savjeta ministara. Ne garantujemo da imamo većinu, nismo još obavili razgovore na tu temu, ali smatramo da to trebamo pokrenuti – naglasio je Vuković.

Sociolog Vladimir Vasić kaže da eventualna prekompozicija vlasti na nivou BiH i uzajamno optuživanje između srpskih stranaka ne predstavlja ništa novo i čudno.

Vladimir Vasić
FOTO: BN TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Političari u Republici Srpskoj nikako da dođu do pameti. U političkom Sarajevu potrebno je napraviti jedinstveni srpski blok, a ne partijaški. Nama mora da bude jasno, da je radi interesa srpskog naroda potreban srpski blok koji bi trebalo da štiti interese srpskog naroda i Srpske – rekao je Vasić.

On kaže da ovo što se sad radi pokušaj opstrukcija od strane vladajuće koalicije na čelu sa SNSD ili osporavanja od strane opozcije na čelu sa PDP, nije dobro.

– Nama je najvažnije da imamo prosrpsku politiku na nivou BiH, koju nažalost nemamo. I takve uslove koriste svi koji su neprijatelji srpskog naroda, ali se pokazuje da smo mi nekada sami sebi najveći neprijatelji nego što su stranci ili međunarodni faktor u BiH – kaže Vasić.

Dodaje da se stavljaju partijski interesi ispred nacionalni i da je to nepotrebno, jer će za partijske i lične uraditi sve pa i neki promijeniti vjeru za večeru.

Ko će profitirati

Ipak, po svemu sudeći, dok se Srbi međusobno optužuju, iz trenutne situacije najviše će profitirati stranke iz Federacije. U novim okolnostima, bez glasa “Trojkinog” delegata, Kemala Ademovića (NiP) i delegata HDZ 1990, Ilije Cvitanovića, aktuelna vladajuća koalicija neće moći donositi odluke u ovom domu parlamenta BiH. Dom naroda BiH broji ukupno 15 delegata, po pet iz svakog konstitutivnog naroda. U novim okolnostima HDZ BiH ima tri delegata, SNSD tri, SDA dva, a HDZ 1990, ZNG, NiP, DF, SDS, SBiH i PDP po jednog delegata.

Sve odluke u Domu naroda PS BiH donose se većinom glasova onih koji su prisutni i koji glasaju. Za usvajanje zakona u ovom domu u praksi je potrebno osam delegata ukoliko su svi prisutni. Vladajuća koalicija trenutno umjesto prijašnjih osam, ima sedam delegata, tako da nemaju potrebnu većinu bez HDZ 1990. U praksi, HDZ i SNSD ne mogu više samo uz povremenu pomoć HDZ 1990 nametati dinamiku rada Doma naroda BiH.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This