Ukrajina bi mogla dobiti oružje iz SAD za manje od sedmicu dana

 Ukrajina bi mogla dobiti oružje iz SAD za manje od sedmicu dana

Pentagon će isporučiti dio oružja ukrajinskim snagama za manje od nedjelju dana nakon što se završe sve procedure za usvajanje relevantnog zakonodavstva.

Američki zvaničnici rekli su da je Pentagon spreman pružiti značajnu vojnu pomoć Ukrajini nakon što Senat sljedeće sedmice odobri prijedlog zakona o pomoći Ukrajini, a predsjednik Džo Bajden ga potpiše, piše Vašington post.

Američko ministarstvo odbrane, koje je upozorilo da će Ukrajina postepeno gubiti tlo pod nogama od ruskih snaga i imati značajne žrtve bez hitne akcije sa Capitol Hilla, počelo je sastavljanje paketa pomoći mnogo prije predstojećih glasova u pokušaju da ubrza proces, rekli su zvaničnici.

Jedan zvaničnik je procijenio da će dijelu oružja biti potrebno manje od sedmicu da stigne do fronta.

Nije odmah bilo jasno koliki će paket biti, iako bi gotovo sigurno uključivao prijeko potrebnu municiju za sisteme na koje se najviše oslanja ukrajinska vojska, uključujući granate od 155 mm koji se koriste u NATO haubicama i raketnoj artiljeriji srednjeg dometa.

Takođe je vjerovatno da će Pentagon poslati novu seriju opreme za protivvazdušnu odbranu i municiju u Ukrajinu, ključnu za borbu protiv nemilosrdne ruske kampanje protiv civilne infrastrukture zemlje, prenosi Klix.

Klix

CATEGORIES
Share This