Ministar Karan plagirao misli nekadašnjeg “najvećeg sina naših naroda i narodnosti”

Ministar Karan plagirao misli nekadašnjeg “najvećeg sina naših naroda i narodnosti”

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Siniša Karan, ustvrdio je da su se protiv Republike Srpske i srpskog naroda “udružila dva neprijatelja, unutrašnji iz Srpske i vanjski iz Federacije BiH”.

Ovakve ocjene je Karan, koji se inače nalazi na čelu ministarstva koje bi trebalo da štiti bezbjednost svih građana u Republici Srpskoj, bez obzira na njihovo političko opredjeljenje, dao nakon što je opozicija bojkotovala nedavni miting pod sloganom “Srpska te zove” u Banjaluci.

Ministra unutrašnjih poslova, po svemu sudeći, posebno je razljutilo to što su pojedini opozicioni lideri komentarisali zvaničnu procjenu MUP da se na navedenom skupu pojavilo oko 50.000 ljudi, ocjenjujući je višestruko “naduvanom”.

Razvijena zastava Srpske duga 500 metara
FOTO: RTRS VIJESTI/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Dva su se neprijatelja Republike Srpske i srpskog naroda, unutrašnji iz Srpske i vanjski iz FBiH, udružila, drznula i dala sebi za pravo da minimiziraju značaj srpskog saborovanja na Trgu Krajine u Banjaluci – rekao je Karan.

Dodavši da “unutrašnjem neprijatelju, takozvanoj srpskoj opoziciji, nije bilo dovoljno ni to što su osuđivali i omalovažavali skup”, ministar Karan zaključio je da je “unutrašnji neprijatelj”, odnosno opozicija, pokazao da “oni ne mrze samo Milorada Dodika, nego mrze i Republiku Srpsku i vlastiti narod”.

Targetiranje “neprijatelja”

Teza o “vanjskim i unutrašnjim neprijateljima”, koju je nedavno potegao ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, inače, bila je jedna od upečatljivijih umotvorina nekadašnjeg “najvećeg sina naroda i narodnosti” bivše Jugoslavije, Josipa Broza Tita. Pokojni maršal i doživotni predsjednik SFRJ tako je, prilikom svog čuvenog govora iz septembra 1977. godine u Zagrebu, upozorio tadašnje “drugove i drugarice” da “vanjski i unutrašnji neprijatelj ne miruje”.

S druge strane, potezanje priče o “unutrašnjim neprijateljima” koji, prema riječima aktuelnog ministra unutrašnjih poslova, “mrze i Republiku Srpsku i srpski narod”, ni najmanje nije duhovita predstavnicima opozicije koje je, kako tvrde, svojim kopiranjem Titovih misli Karan targetirao kao neprijatelje, a borba protiv njih je, kako upozoravaju, dozvoljena svim sredstvima.

Sastanak opozicije u Istočnom Sarajevu
FOTO: SDS

 Reakcija ministra unutrašnjih poslova, kao i još nekih drugih, gdje se opozicija proglašava unutrašnjim neprijateljem Republike Srpske malo je zamijenila kontekst. Mi jesmo unutrašnji politički neprijatelji SNSD i svemu što oni rade sa Republikom Srpskom i protiv nje. To je jedina prava istina – kaže za Srpskainfo predsjednik SDS, Milan Miličević.

Inače, kako dodaje, jako lijepo se takvim izjavama prepoznaju oni koji su prozvani od strane opozicionara uoči održavanja nedavnog skupa pristalica vladajuće koalicije u Banjaluci.

– U mojoj izjavi od prije nekoliko dana, koja je izazvala sve te reakcije, a tada sam rekao da neću da stojim na bini s ljudima koji su do juče o događajima u Srebrenici govorili drugačije, a koji su pogotovo za vrijeme stvaranja Republike Srpske radili neke sasvim druge stvari, sami su se prepoznali pa su se počeli javljati i, nažalost, kriti se iza onih koji su doživjeli tragične sudbine u proteklom ratu. Znaju oni vrlo dobro na koga sam mislio kada sam pomenuo one koji su bili na bini – kaže Miličević.

Boljševička baština

Politički analitičar Dušan Janjić ocjenjuje da su nedavni miting vladajuće koalicije u Banjaluci, ali još više reakcije i izjave koje su se mogle čuti poslije navedenog skupa, dodatno produbile političke podjele u Republici Srpskoj.

Dušan Janjić
FOTO: NIHAD IBRAHIMKADIC/ANADOLIJA

– Što se tiče izjava o unutrašnjim i spoljnim neprijateljima, bilo je takvih izjava kod Tita, ali i za vrijeme Slobodana Miloševića. I tada, kada je Tito to radio, kao i za vrijeme Miloševića ili danas kada takve izjave stižu od Vulina ili Vučića, uvijek im je model bila Moskva, jer je ta priča o unutrašnjim i spoljnim neprijateljima potekla iz boljševičke Rusije – kaže Janjić za Srpskainfo.

Međutim, kako navodi, poruke aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Srpske o “unutrašnjim neprijateljima”, kako naziva sadašnju opoziciju, mnogo su ozbiljnije od govora jednog čovjeka.

– Kada se postroje specijalne jedinice policije Republike Srpske, pogledajte kako to izgleda. To je drugačije u odnosu na sve ostale policijske strukture u BiH. I po uniformama i po naoružanju. To je element koji od septembra 2022. godine interesuje i Savjet bezbjednosti UN, zbog čega je tamo još tada rečeno da postoji bezbjednosni rizik od izbijanja sukoba u BiH. Dodik takvu policiju stalno ističe kao svoju posljednju odbranu, kao ono kad prkosno poziva: “Hajde, dođite, uhapsite me” i tome slično – zaključuje Janjić.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This